Hlavní obsah

Netflix si už nebude dál půjčovat. Má dluhy za 15 miliard dolarů

Foto: Netflix

V posledním čtvrtletí získal Netflix 8,5 milionu nových diváků. I díky novému obsahu, jako je například čtvrtá řada seriálu Koruna.

Reklama

Streamovací služba Netflix má za sebou úspěšný rok. Přibyl jí rekordní počet předplatitelů, a tak očekává, že si již nebude muset půjčovat na tvorbu obsahu. Za deset let si nadělala miliardové dluhy.

Článek

Počet předplatitelů streamovací platformy Netflix překročil na konci roku 2020 200 milionů. Proto předpokládá, že si nyní už nebude muset půjčovat peníze na financování své nabídky filmů, seriálů a dokumentů.

Podle agentury Reuters nadělala největší streamovací služba na světě za méně než deset let dluhy ve výši 15 miliard dolarů (326,7 miliardy korun). To vyvolalo kritiku a dohady, že společnost není udržitelná. Akcie Netflixu však stouply téměř o 13 procent, když byla potvrzená jeho strategie zadlužit se kvůli tvorbě vlastního obsahu ve více jazycích.

Společnost Netflix teď očekává, že se v roce 2021 situace zlomí, a v dopise akcionářům napsala: „Věříme, že již nepotřebujeme získávat externí zdroje kvůli financování našich každodenních operací.“

Netflix také uvedl, že posoudí vrácení přebytečné hotovosti svým akcionářům prostřednictvím zpětného odkupu akcií. Ty v úterý vyskočily o 12,5 procenta na 564,32 dolaru.

V období od loňského října do prosince Netflix získal 8,5 milionu nových diváků. Důvodem nárůstu předplatitelů bylo hlavně vypuštění nového obsahu. Debutovaly například oceňované seriály Dámský gambit a Bridgertonovi. Televize také začala vysílat čtvrtou řadu seriálu Koruna a film Půlnoční nebe, který režíroval George Clooney.

V roce 2020 měla streamovací platforma více předplatitelů než kdykoliv předtím, k čemuž jí dopomohla hlavně pandemie, protože lidé trávili čas doma. Celosvětově dosáhla 203,7 milionu diváků.

Nyní se Netflix snaží přilákat další zákazníky z různých koutů světa, protože velké mediální společnosti zesilují konkurenci. Firma Walt Disney v prosinci představila bohatý program na své platformě Disney+. Mezitím společnost Warner Brothers s americkou telekomunikační firmou AT&T oznámila, že všechny své filmy z roku 2021 pošle rovnou na HBO Max místo do kin.

Podle společnosti Disney získal Disney+ již 86,8 milionu předplatitelů. „Je mimořádně působivé, co Disney udělal,“ uznává Reed Hastings, výkonný ředitel Netflixu. „Úspěch společnosti Disney nás přiměl ke zvyšování poplatku za členství a rozpočtu na obsah,“ dodal.

Netflix předpokládá, že se v prvním čtvrtletí zaregistruje dalších šest milionů předplatitelů. Analytici však počet odhadují na osm milionů.

Jeho tržby ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly na 6,64 miliardy dolarů. Ve stejném období minulý rok to bylo 5,47 miliardy dolarů. Čistý příjem Netflixu ale loni klesl na 542,2 milionu dolarů z částky 587 milionů dolarů v roce 2019.

Reklama

Doporučované