Hlavní obsah

Netflix vyslyšel volání Poláků a opraví chyby v seriálu. Měli by se ozvat i Češi?

Foto: Repro Seznam/Netflix-The Devil Next Door

Nepřesná mapa, kterou Netflix použil v seriálu Ďábel od vedle.

Reklama

Americká společnost přidá ke špatně vypracovaným mapám vysvětlující komentáře, které mají zabránit další dezinterpretaci. Kvůli chybám se ozval sám polský premiér Mateusz Morawiecki.

Článek

Netflix se chystá revidovat pětidílný dokumentární seriál Ďábel od vedle (The Devil Next Door), který měl premiéru na začátku listopadu. Reaguje tak na silnou vlnu nevole, kterou rozpoutal v Polsku.

Podle premiéra Mateusze Morawieckého seriál dezinterpretuje historii. Nelíbí se mu, že Netflix vyznačil na mapě, která se v seriálu objevila, německé koncentrační a vyhlazovací tábory v současných polských hranicích. Neznalec historie tak může podle Morawieckého nabýt dojmu, že tábory smrti spravovali Poláci.

Morawiecki proto poslal do Netflixu dopis, ve kterém žádal nápravu chyby.

Stejného nedopatření se přitom tvůrci seriálu dopustili také s mapou Československa, respektive protektorátu Čechy a Morava, když nezohlednili historické územní uspořádání. Terezín je zakreslený uvnitř československých hranic, což podobně jako v polském případě vzbuzuje dojem, že jej spravovali Češi. Nikdo z Česka se ale směrem k Netflixu neozval.

„Netroufám si říci, jestli je polská reakce přehnaná, ale rozhodně je pochopitelná. Nám by se asi také nelíbilo, kdyby někdo označoval Terezín za český koncentrační tábor,“ komentuje reakci Polska historik a nakladatel Jiří Padevět.

Na území tehdejšího protektorátu Čechy a Morava byli občané židovského původu pronásledováni a do Terezína postupně deportováni od listopadu 1941. Nacisté tam zřídili tzv. ghetto – koncentrační tábor pro Židy. Zde měli být soustředěni do doby, než budou místa vyhlazování na Východě připravena k jejich konečné likvidaci.

Na použité mapě je navíc sjednocené Německo a Sovětský svaz a zároveň samostatná Litva v jejích dnešních hranicích.

„Mapa byla zvolena nešťastně, ale – při vší úctě k divákovi Netflixu – ne každý by se dokázal zorientovat v dobových mapách. Mohl tomu pomoci přidaný popisek, který by diváka informoval, že koncentrační tábory jsou zakreslené na mapě dnešní Evropy,“ řekl Seznamu k chybám v pořadu Padevět.

Vysvětlivky jen k Polsku

Netflix tak přidá vysvětlivky výhradně k mapě Polska. A to tím způsobem, aby se „vyvaroval jakémukoliv nepochopení“. Informoval o tom ve čtvrtek večer na Twitteru.

„Jsme obrovsky pyšní na tvůrce seriálu Ďábel od vedle a plně stojíme za jejím výzkumem a prací,“ napsal Netflix v oficiálním prohlášení. „Abychom našim divákům poskytli ještě více informací o důležitých záležitostech v dokumentu a zabránili dezinterpretaci, přidáme v nadcházejících dnech vysvětlující text k mapám, které se objevují v seriálu.“

„Bude tak jasnější, že vyhlazovací a koncentrační tábory byly postaveny a spravovány nacistickým Německem, jež Polsko napadlo a okupovalo v letech 1939–1945,“ dodává v prohlášení.

Polské ministerstvo zahraničí poděkovalo Netflixu za rychlou reakci. „Děkujeme za vaši reakci! Oceňujeme, že Netflix řeší těžká a podstatná témata. Jsme přesvědčeni, že historická přesnost bude součástí vašich budoucích projektů,“ napsalo ministerstvo na sociálních sítích.

Citlivá historie

V Polsku je téma druhé světové války, Židů, holokaustu a německých vyhlazovacích táborů velmi citlivou záležitostí. Národně-konzervativní vláda loni dokonce přijala tzv. zákon o holokaustu.

Tříletý trest hrozil za používání chybného termínu „polské koncentrační tábory“, který se někdy mylně používá v anglickojazyčném prostředí pro označení nacistických táborů smrti na území dnešního Polska. Novela zákona v únoru vzbudila široké mezinárodní kontroverze a zhoršila vztahy Polska s Izraelem, Ukrajinou i Spojenými státy.

Izraelci a Američané chápali zákon jako pokus o vymazání činů polských vyděračů, udavačů a kolaborantů, kteří se podíleli na masakrech a vyvražďování Židů. Polská vláda pak po několika měsících nejspornější pasáže v novele vyškrtla.

V době druhé světové války přišly o život až tři miliony polských Židů. Část Poláků jim pomáhala se skrývat. Více než 6 700 polským občanům za to Izrael udělil titul Spravedlivý mezi národy. Někteří Poláci se ale podíleli také na udávání, vydírání a vraždách Židů.

Reklama

Doporučované