Hlavní obsah

Netolický: Propad příjmů může ohrozit krajské investice

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubický kraj se obává propadů příjmů, které mu sníží rozpočet na příští rok. Jeho příjmy budou kvůli koronavirové krizi o 750 milionů korun nižší, než původně uvádělo ve svých odhadech Ministerstvo financí.

Článek

Loni v září predikovalo Ministerstvo financí rozpočet kraje 4,7 miliardy korun. O rok později činil jeho odhad přes čtyři miliardy korun, později predikci ještě snížilo kvůli koronavirové pandemii na 3,86 miliardy korun.

Hejtmanství očekávalo, že se mu podaří sestavit rozpočet se čtyřmi miliardami korun, což se po krácení krajských rozpočtů možná nepodaří. Stát již vyplácel různé kompenzace kvůli koronavirové pandemii a snížil krajům příjmy ze sdílených daní.

„Asociace krajů iniciuje, aby kraje dostaly zhruba 300 korun na obyvatele, pro Pardubický kraj zhruba 150 milionů korun navíc, abychom dopady zvládli,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK).

Poslanecká sněmovna se také bude tento týden zabývat zrušením superhrubé mzdy, což by pro kraje rovněž znamenalo snížení daňových příjmů. V Pardubickém kraji by tak rozpočet příštího roku činil 3,66 miliardy korun. Asociace krajů ČR proto usiluje o to, aby zrušení superhrubé mzdy vyvážily daňové náhrady pro kraje.

„Jsem pro zrušení superhrubé mzdy, je to paskvil z roku 2006, který do právního řádu nepatří, ale budeme požadovat za výpadek náhradu. Navrhujeme novou sníženou sazbu 19 procent z hrubé mzdy a solidární zvýšení daně se zavedením sazby 23 procent,“ řekl hejtman.

Započaté investice kraj dokončí, vzal si v únoru úvěr z Evropské investiční banky, má je proto kryté. „Vidím do jisté míry problém v nově zahájených akcích, může dojít k tomu, že nebude garantované financování, zvlášť za situace, že se odkládají dojednané peníze navíc z Evropské unie,“ řekl Netolický.

Kraj chtěl využít nového programu REACT EU na stavbu urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, což teď není jisté. Kraj by nerad investice odkládal, protože se podílí na růstu hrubého národního produktu, řekl hejtman.

Reklama

Doporučované