Hlavní obsah

Netopýři s námi „visí“ už 33 milionů let. Dokázali to vědci z Belgie

Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Výzkumníci z Královského belgického institutu přírodních věd objevili fosilie netopýrů, které dokazují, že tento druh existoval již před více než 33 miliony let.

Článek

Badatelé učinili objev na nalezišti kolem vysokorychlostní železniční trati východně od Bruselu. Kosti malých savců zde přitom objevili již v roce 1999, výzkumníci ale strávili téměř dvacet let proséváním desítek tun půdy, než našli prokazatelný důkaz skutečně dlouhé existence netopýrů.

Nakonec ale narazili právě na kosti obyčejného nočního netopýra, který se od dnešních exemplářů proměnil sotva znatelně. Vědci z Královského belgického institutu přírodních věd tak tento svůj objev pokřtili jako „Myotis belgicus” neboli netopýr belgický.

„Je opravdu malinká, skládá se jenom z jednotlivých zubů, pár fragmentů čelisti a nějakých malých kostí. Fosilii jsme objevili na belgickém nalezišti, které sahá až 33 milionů let zpět v čase, takže je relativně stará. A je opravdu ohromující vidět, že je to exemplář stejný jako ty dnešní,” řekl k nálezu paleontolog z Institutu Thierry Smith.

Podle něj byl objev nečekaný, protože většina příbuzných druhů má vcelku komplexní evoluční historii.

Belgickým badatelům se tak podařilo posunout předešlá zjištění o stáří netopýrů zhruba o sedm milionů let dál. Jejich schopnost přežití po tak dlouhou dobu si vysvětlují tím, že se v případě řádu letounů jedná o jediné savce, kteří jsou létaví, a tudíž v potravním řetězci nemají mezi ostatními konkurenci.

Reklama

Doporučované