Hlavní obsah

Netuším, o co jde, komentuje Krnáčová obří podvody v Pražské plynárenské. Město chce po firmě audit

Kauza Pražské plynárenské spadá do období, kdy hlavní město vedla Adriana Krnáčová.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozsáhlý audit – takové má být pokračování kauzy obřího daňového podvodu v Pražské plynárenské. Shodly se na tom špičky koalice. Současné vedení města chce vědět, jestli si městská firma ještě za vedení Adriany Krnáčové dostatečně prověřila firmu B&A Capital Trading. Té vyplatila bezmála jednu miliardu korun.

Článek

Krátce poté, co Seznam.cz upozornil na kauzu podvodů s DPH, zmínil primátor Zdeněk Hřib nutnost hloubkového auditu. Právě o kontrole v Pražské plynárenské v pondělí jednala koalice.

„Jedním z těch kroků bude právě audit a bude to právě na představenstvu Pražské plynárenské Holding, aby nám představila seznam kroků. My ho případně doplníme, pakliže ho nebudeme považovat za dostatečný,“ uvedl pro Seznam.cz po pondělním jednání radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

K takovému řešení kauzy, ve které vyšetřovatelé vyčíslili škodu na více než 200 milionů korun, se přiklání i Piráti. „Chceme, aby ten audit byl hloubkový a nezávislý,“ uvedla zastupitelka Michaela Krausová.

Koaliční partner – občanská iniciativa Praha Sobě – nechává rozhodnutí na členech dozorčí rady. „Naši zástupci v dozorčí radě se rozhodují podle zákona, tedy nezávisle na nás politicích. Pokud budou audit považovat za vhodný, podpoří jej,“ napsal Jan Čižinský.

K transakcím s neznámou firmou došlo v době, kdy Prahu vedla dnes už bývalá primátorka Adriana Krnáčová. Ta ale odmítla, že by měla s kauzou cokoli společného.

„Pražskou plynárenskou jsem nevedla, byla jsem primátorkou hlavního města. A jako akcionář, hlavní akcionář, jsem neměla žádnou možnost se o čemkoli, co se tam stalo, dozvědět. Společnost má své orgány a podle zákona o obchodních korporacích tyto orgány nemohou informovat o tom, co se děje, ani vlastníka,“ řekla v telefonu exprimátorka. „Neměla jsem žádnou vědomost. Netuším, o co jde,” dodala na doplňující otázky.

Vedení městské firmy podle finančního úřadu mělo vědět, že se účastní podvodu na DPH. Pražská plynárenská ale zdůrazňuje, že se stala obětí podvodu. V kauze prý figuruje jako poškozený subjekt.

Reklama

Doporučované