Hlavní obsah

Neukončujte jadernou dohodu s Íránem, tlačí OSN na Trumpa a varuje před válečným konfliktem

Foto: Profimedia

Generální tajemník OSN António Guterres.

Reklama

Americký prezident Donald Trump dlouhodobě hrozí, že vypoví dohodu mezi Spojenými státy a Íránem, jejímž cílem bylo pozastavit íránský jaderný program a zmírnit protiíránské sankce.

Článek

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby USA nevypovídaly dohodu s Íránem o jeho jaderném programu. V rozhovoru s britskou televizí BBC uvedl, že v případě, že by dohoda z roku 2015 přestala platit, existuje tu velké riziko válečného konfliktu.

Írán uzavřel v roce 2015 jadernou dohodu se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly USA, Francie, Velká Británie, Německo, Čína a Rusko. Cílem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

Trump ale nedávno naznačil, že USA od dohody odstoupí, pokud nebude upravena. Írán ale opakovaně zdůraznil, že na žádnou jinou než současnou dohodu nepřistoupí.

Podle Guterrese byla dohoda o íránském jaderném programu „důležitým diplomatickým vítězstvím“ a měla by zůstat zachována. „Neměli bychom se jí zbavovat, jestliže nemáme žádnou jinou dobrou alternativu,“ uvedl šéf OSN.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí v mimořádném televizním projevu obvinil Teherán, že po podepsání jaderné dohody v roce 2015 lhal a nadále rozšiřoval své schopnosti v oblasti vývoje jaderných zbraní a uchovával dokumenty o svém jaderném programu. Tajné spisy chce prý v budoucnu využít při výrobě jaderných zbraní. Podle expertů ale výstup Netanjahua poskytl jen málo nových informací.

Reklama

Doporučované