Hlavní obsah

Neumíme potvrdit řádnost kontroly Babišova střetu zájmů, přiznalo Česko Bruselu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou, která za něj bojuje proti Evropské komisi.

Reklama

Česko odpovědělo Bruselu. Podle jednoho z dokumentů, který spolu s dopisem odešel, nejsou auditoři schopni potvrdit, že resort průmyslu a obchodu je schopen řádně kontrolovat střet zájmů, jak Evropa požaduje.

Článek

Česká republika se vyjádřila k zatím poslednímu dopisu od Evropské komise, jenž na konci srpna Česko varoval, že pokud se nezlepší kontrola střetu zájmů, stopne peníze z eurofondů.

V odpovědi, kterou Česko do Bruselu poslalo, auditní orgán přiznal, že u jednoho z programů nemůže v současné chvíli potvrdit řádné nastavení a funkčnost metodických postupů v oblasti střetu zájmů. Upozornil na to server iRozhlas.cz, jenž má dopis i s přílohami k dispozici.

Jedná se o Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu.

V jedné z příloh přitom resort průmyslu a obchodu, jenž byl v minulosti Bruselem nejvíce kritizovaný, vypočítává systém opatření, která jeho úředníci provedli. Auditní orgán spadající pod ministerstvo financí však ve výše citovaném dokumentu tvrzení ministerstva vedeného vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) zpochybňuje.

Evropská komise se možným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše zabývá už od konce roku 2018.

Audit potvrdil, že premiér Babiš i nadále ovládá holding Agrofert. Ten pobírá evropské dotace. Podle výsledku auditu Babiš porušuje české a evropské zákony.

Od vyhotovení závěrečné zprávy auditorů si Česko prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj (vedeného Klárou Dostálovou za ANO) s Evropskou komisí dopisuje na téma „zjednání nápravy“.

První varování před stopnutím dotací přišlo letos v srpnu. Komise Česko varovala, že pokud nebude lépe kontrolovat střet zájmů, stopne peníze. Týkalo by se to peněz na projekty českých firem, které už byly proplaceny ze státní kasy.

Tehdy resort místního rozvoje poprosil o dvouměsíční odklad na vyhotovení odpovědi. Ten Evropská komise odmítla a stanovila Česku termín na odpověď do 22. září.

Ten Česko stihlo a na dopis odpovědělo s výše zmíněnými přílohami.

Reklama

Doporučované