Hlavní obsah

Neusser chce dostat české týmy žen v kolektivních sportech na OH 2028

Foto: Profimedia.cz

České – tehdy vlastně ještě československé – házenkářky startovaly na OH naposledy v roce 1988 v Soulu. Pomůže Neusserův projekt?

Reklama

Částka 150 milionů korun ročně ze státní kasy má pomoci ženským kolektivním sportům, aby se vrátily na olympijské hry. Alespoň takovou představu odprezentoval Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury.

Článek

Od momentu, kdy se rozdělila československá federace, je účast českých kolektivních sportů na OH spíše výjimečná. Když tedy nepočítáme zimní hry s účastí týmu mužů v ledním hokeji.

Na letních hrách se letos v Tokiu po letech dostalo na české basketbalisty, v Sydney byl před 21 lety tým fotbalistů. Častější účast mívaly leda basketbalistky.

V horizontu sedmi let by to rád změnil Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury. „I v rámci genderové podpory bychom byli rádi, kdyby se české týmy v kategorii žen zúčastnily OH 2028 v Los Angeles,“ říká Neusser.

Prosadit se v ženském sportu je snazší

Oslovil národní asociace házené, ragby, vodního póla, pozemního hokeje, basketbalu a volejbalu. „Do konce září by mi měly dodat koncepce, jaké kroky by mohly vést k tomu, aby se jejich ženský reprezentační tým mohl za sedm let reálně ucházet o účast na OH,“ říká Neusser.

V rámci dotačního procesu by se pro tyto asociace mohlo za tímto účelem najít dohromady 150 milionů korun ročně. Kromě snahy posílit ženský prvek v českých olympijských výpravách hraje svou roli v tomto projektu i fakt, že prosadit se v konkurenci segmentu ženského sportu je přeci jen hypoteticky snazší než v mužské kategorii.

Mezi letní olympijské sporty spadá i fotbal. „S panem předsedou Fouskem, šéfem fotbalové asociace, jsme také v kontaktu, třeba něco v tomto ohledu také vymyslíme,“ říká Neusser. Softbal a baseball měly v olympijském programu jen dočasný statut.

Neusser v těchto dnech slaví prvních 100 dní ve funkci předsedy Národní sportovní agentury. V jejím čele vystřídal Milana Hniličku.

„Pan Hnilička byl výborný sportovec, asi ne úplně dobrý manažer. Ale vznik agentury si odpracoval a já mu za to děkuju,“ vyjádřil se předseda vlády Andrej Babiš.

Hnilička svůj odchod z čela agentury zdůvodnil rodinnými důvody. Odešel však v době, kdy kontrola Ministerstva financí odhalila v Národní sportovní agentuře některá pochybení.

Hodně debat přineslo například zjištění, že část agenty NSA administruje privátní společnost Moore ČR. „Veškeré vazby jsme s ní už ukončili, veškerou agendu si agentura nyní vyřizuje sama,“ zdůraznil Neusser.

Zajímavé dědictví po Hniličkovi našel i v dotačním programu regionálních investic, který byl nastaven ve stylu „kdo dřív přijde, ten dřív mele“.

„A na této bázi byla významná část alokace toho programu rozdělena do dvou minut od vyhlášení programu. To nám nepřišlo úplně v pořádku, proto jsme program zrušili a vypsali ho s jinými kritérii znovu,“ vysvětlil Neusser.

Novinkou, kterou prosadil, je i dotační program Pohyb a zdraví, který se týká pohybových aktivit v mateřských a základních školách. Ve druhém pololetí tohoto roku by se v něm mělo rozdělit 20 milionů korun, v příštím roce 100 milionů.

„Ministerstvo sportu je zbytečné, bohatě nám stačí agentura, která je tak trochu mým dítětem,“ konstatoval předseda vlády Andrej Babiš.

Reklama

Doporučované