Hlavní obsah

Jak se sedělo v covidovém speciálu do Tokia? ČOV se brání nařčení z podvodu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Reklama

aktualizováno •

Šéf Národní sportovní agentury obvinil ČOV z podvádění při řešení nákazy na letu do Tokia.

Článek

Český olympijský výbor se ohradil proti nařčení předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera, že se podvádělo při nahlašování kontaktů při letu do Tokia, během nějž se nakazilo několik sportovců.

„Šokují nás vyjádření předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera, který v uvedené věci ani při pobytu přímo na olympijských hrách v Japonsku, ani nyní osobně nekomunikoval s nikým z vedení týmu české výpravy, nezajímal se o aktuální stav věcí a nežádal o jakékoli informace o celé situaci,“ píše se ve vyjádření olympijského výboru.

Ve vyjádření dále stojí, že Neusser má osobní antipatie vůči výboru, od kterých se nedokáže oprostit. „Což je u nejvýše postaveného muže českého sportu přinejmenším politováníhodné,“ dodává se ve zprávě.

„Speciál doletěl do Tokia a v momentě, kdy zjistili, že byl jeden z pasažérů pozitivně testován, tak podle mých informací zaměnili takzvaný seating list a nahlásili organizátorům a japonské hygieně úplně někoho jiného, než kdo seděl okolo nakaženého pana doktora Voráčka,“ řekl předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser v pořadu České televize Interview 24.

Podle informací, které mají Seznam Zprávy k dispozici a které publikoval Deník N, skutečně existuje několik účastníků výpravy, kteří se nacházeli v blízkosti Voráčka a do izolace v Tokiu po příletu nešli. Šlo o volejbalistku Nausch Slukovou a jejího manžela, trenéra Simona Nausche, volejbalistu Ondřeje Perušice a stolního tenistu Pavla Širučka.

„Voráček, Nauschovi, Perušič i Širuček seděli víceméně v jednom sektoru toho letadla. Naplňovali tak pravidlo mezinárodní letecké společnosti, kdy někdo sedí do dvou řad od nakaženého, se stává osobou ohroženou,“ řekla pro Deník N hlavní hygienička Zdeňka Jágrová.

ČOV: Vše bylo podle pravidel

„Máme informace, že okolo Voráčka seděli v letadle sportovci a lidé z ČOV si mysleli, že se nikdo nenakazil, takže v Japonsku nahlásili, že vedle Voráčka seděli zaměstnanci ČOV, kteří šli do karantény, a sportovci normálně vyrazili do olympijské vesnice,“ řekl zdroj Deníku N.

ČOV se přesto brání, že nahlásil všechny podle pravidel. „Jako tzv. blízké kontakty („close contacts“) měly být označeny osoby, které seděly vedle V. Voráčka a v řadách před ním a za ním, a osoby, které byly s V. Voráčkem v blízkém kontaktu v průběhu letu a po příletu. Tyto osoby byly odeslány do karantény,“ uvedl výbor.

Vyjádření „covid manažera“ výpravy Jana Exnera

Od japonských organizátorů jsem obdržel informaci o čísle pozitivního vzorku. Podařilo se určit, o jakou osobu se jedná. Následně jsem byl požádán, abych určil, které osoby měly s pozitivní osobou nejintenzivnější kontakt. Měl jsem postupovat tak (jak bylo zmíněno také ve stanovisku Hygienické stanice Hlavního města Prahy), že mají být označeny osoby, které byly na místech nejblíže k pozitivní osobě. Současně jsem měl určit další osoby, které měly s pozitivní osobou intenzivní kontakt před letem, během letu a při příletu a označit je jako další „blízké kontakty“, protože výprava společně strávila celkem 25 hodin.

V letadle sice nebyl určen zasedací pořádek a osoby se průběžně pohybovaly, ale pokusil jsem se prostřednictvím dotazů zjistit nejčastější pohyb jednotlivých osob jak v letadle, tak na letišti. Proto jsem označil osoby, které seděly na nejbližších místech, a současně jsem do tohoto seznamu na základě požadavků japonských organizátorů zařadil osoby, které měly s pozitivní osobou další intenzivní kontakt.

Neusser předal svoje podezření české hygieně, která olympijský let prošetřuje. Pražská hygienička Zdeňka Jágrová ale v úterý uvedla, že se tím, co olympionici nahlásili Japoncům, nezabývali. Pouze si na základě rozhovorů s nakaženými ověřili zasedací pořádek v jejich okolí – ten se podle ní ve výpovědích „plus mínus“ shodoval.

„My jsme neřešili, kdo je v Tokiu izolován a kdo je v karanténě. My jsme pátrali po těch nakažených a zda měli šanci nakazit se jeden od druhého. Zasedací pořádek, který odevzdali v Japonsku, jsme neřešili,“ uvedla Jágrová.

Česká hygiena zjistila, že jeden z pozitivně testovaných účastníků letu do Tokia přišel před cestou do styku se třemi nakaženými – a je tedy s největší pravděpodobností tím, kdo covid-19 na palubu letadla zanesl. Podle informací Seznam Zpráv jde o neočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka.

Reklama

Doporučované