Hlavní obsah

Neuvěřitelné, absurdní, říkají politici k Bečvě. Chtějí vyšetřovací komisi

Foto: Profimedia.cz

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky je neuvěřitelné, kam případ dospěl.

Reklama

Opozice kritizuje prošetřování ekologické havárie na řece Bečvě, k níž došlo loni v září. Chce ustavit komisi, která by našla viníka katastrofy, při níž uhynulo přes 40 tun ryb.

Článek

Poslanci ODS, lidovců a TOP 09 usilují o zřízení sněmovní nezávislé vyšetřovací komise. Má se zabývat ekologickou havárií na Bečvě. Opozice její vznik navrhne příští týden na dalším jednání Sněmovny.

Pokud bod neprojde, zřídí vlastní expertní skupinu, která se bude případem zabývat. Oznámila to v pátek na tiskové konferenci ve Sněmovně. „Od otravy uplynulo čtvrt roku. Stále neznáme důležité odpovědi: Kdo zpackal odběr vzorků? Proč nebyly odebrány ty nejpodstatnější u dvou výpustí? Proč neznáme viníka? Policie namísto toho šetří, kdo poskytl informace novinářům o havárii v továrně Deza,“ uvedl poslanec a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky je „neuvěřitelné“, kam případ dospěl. „Jsme v paradoxní situaci, kdy se šetří úniky, ale nikoli ohledně kontaminace Bečvy, ale úniky informací do médií. Přitom díky práci novinářů se začalo mluvit o některých aspektech havárie. Je to absurdní,“ podivil se Jurečka. Uvedl, že je třeba také přenastavit systém kompetencí při podobných nehodách, aby se pochybení nemohla opakovat.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poukázala podle ní na zjevné pochybení zasahujících orgánů v čele s Českou inspekcí životního prostředí. „Odhalení viníka je den ode dne těžší. A podezření spíš přibývají,“ uvedla. Do komise chce kromě poslanců zapojit také senátory. „Ale i odborníky zvenčí nebo místní rybáře, kteří byli u havárie jako první a s nimiž jsme dlouhodobě v kontaktu. Tato událost je i z hlediska právního státu ohromným pochybením,“ dodala.

Seznam Zprávy opakovaně upozorňují na problematické souvislosti zásahu i vyšetřování katastrofy. Kritizují jej chemici, experti na toxické látky ve vodním prostředí, rybáři nebo část místních. Šéf inspekce Erik Geuss jakoukoli kritiku odmítl. Podle něj byl zásah rychlý a profesionální. „Politici pouze čerpají z manipulativních reportáží a z médií obecně. Znovu opakuji, že svoji práci odvedla inspekce profesionálně a podle platných zákonů,“ uvedl.

Už dříve jej k rezignaci vyzvali Starostové a nezávislí. Chtějí také, aby postup policie prošetřila Generální inspekce bezpečnostních složek. „Jako ředitel úřadu podléhající služebnímu zákonu nevidím věcný ani formální důvod k rezignaci na základě prohlášení politických představitelů, kteří případ neznají. A v současné chvíli ani s ohledem na dosud neuzavřené kontroly a probíhající trestní řízení znát nemohou,“ doplnil Geuss.

Podle Pekarové Adamové se přidává celá řada podezření, zda policie kauzu vyšetřuje nestranně. Policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru uvedl, že rozumí tomu, že vyšetřování havárie na Bečvě je sledováno veřejností i novináři. „Nejsem ale smířen s tím, že z důvodu nedostatku informací ve veřejném prostoru je zpochybňována činnost vyšetřujících policistů,“ poznamenal.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku 20. září v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Uhynulo přes 40 tun ryb. Policie stále hledá viníka, čeká na vyhotovení znaleckého posudku. Měl být hotový v prosinci, ale soudní znalec požádal o delší lhůtu.

Reklama

Doporučované