Hlavní obsah

Neuvěřitelné, nespravedlnost. Tak levně jako soudci v Praze nebydlí senioři ani nemajetní

Anketa: Co říkají politici na sociální byty, které šedesátce soudců a žalobců poskytuje Praha?Video: Lucie Kudláčková

 

Reklama

Politici reagují na zjištění redakce Seznam Zprávy, že desítky soudců a žalobců bydlí v pražských městských bytech za extrémně nízké ceny.

Článek

Fakt, že pražský magistrát pronajímá desítky městských bytů soudcům a žalobcům pouze za 60 korun za metr čtvereční - přičemž za podobné peníze v Praze byt nezískají ani nemajetní - považují politici za absurdní.

„Naše městská část Praha 2, kde jsem starostkou, například byty seniorům pronajímá kolem 100 korun za metr čtvereční," namítá občanská demokratka Jana Černochová.

Sociálně slabí začínají s nájmy na 80 korunách ze metr, tedy o dvacet korun vyššími než soudci.

Podle starosty Libuše Jiřího Koubka z TOP 09 na tuto cenu dosáhnou jen ti sociálně nejslabší, a to ještě za přísných podmínek. „Vím od kolegů z Prahy 4, že si ještě musí platit nějakou další sociální službu. Jinak mají nájem 120 korun," uvedl Koubek.

Politici se shodují, že pokud by radnice měly někoho levnými byty podporovat, jsou to spíše strážníci nebo třeba učitelé. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová by zase byty dala raději matkám samoživitelkám. Podrobnosti v anketě.

Původní zjištění:

Praha pronajímá byty desítkám soudců a žalobců. Za levno.Video: Radek Nohl, Anita Baselová

Reklama

Související témata:

Doporučované