Hlavní obsah

Neuznáním prohry Trump brzdí řešení covidu-19. Týmy nemohou pracovat

Foto: Profimedia.cz

Rychlejší šíření covidu někteří připisují masovým demonstracím a pochodům vyvolaným relativně těsným výsledkem prezidentských voleb. Snímek z Million MAGA March na podporu Donalda Trumpa.

Reklama

Covid jako by se po dobu prezidentských voleb stal pouhým předmětem diskuse, nikoli palčivým problémem, který je nutné řešit. A ani se jménem vítěze se situace nepohnula. Trumpovo neuznání prohry komplikuje práci odborných týmů.

Článek

Bílý dům se dostává pod rostoucí tlak jak týmu nově zvoleného prezidenta Joea Bidena, ale také vysoce postavených republikánů, epidemiologů a zdravotníků. Spolupráce na předání moci z jedné administrativy na druhou už není jen otázkou uraženého ega Donalda Trumpa. Zdržování a neochota spolupracovat ohrožuje nemocniční systémy, které se kvůli nekontrolovatelně rostoucímu počtu nově nakažených Američanů dostávají na pokraj kolapsu.

Ron Klain, šéf Bidenova týmu, pro server NBC prozradil, že spolu Biden, američtí vládní zdravotníci, ani pracovní skupina Bílého domu vedená Mikem Pencem nekomunikují. Podle pravidel předávání úřadu, která se dodržují posledních 60 let, by měla nynější obecná správa služeb (GSA) autorizující komunikaci mezi odcházejícími a nově příchozími správami vydat zajišťovací dopis, který by Bidena prohlásil vítězem voleb. Takový dopis ale neexistuje.

„Bohužel, dokud nedostaneme zajištění od GSA, které nás oprávní kontaktovat vládní úředníky, nemůžeme jednat,“ řekl Klain. A podle amerických médií má Klainův názor nezpochybnitelnou váhu – nový personální šéf Bílého domu podobnou funkci zastával už v dobách Baracka Obamy. V roce 2014 řídil tento přezdívaný „ebolový car“ úspěšnou komunikaci pro přípravy na propuknutí eboly v západní Africe. Způsob aktuální komunikace obou týmů je tak dle Klaina nešťastný a uškodí nejen v přípravách nové vakcíny. „Větším problémem než mechanismus výroby je její distribuce – jak dostat vakcínu ven. Vakcíny nezachraňují životy, očkování zachraňují životy – je to obrovský logistický problém,“ dodal.

„Trumpův twitterový účet nerozhoduje, jestli Joe Biden prezidentem je, nebo není. To rozhodli Američané. My potřebujeme zajištění GSA, abychom se mohli začít scházet s potřebnými úředníky.“

Frustrace plynoucí z covidové situace je evidentní. Stačil jen týden na to, aby Spojené státy zaevidovaly nárůst nakažených o celý milion. Navyšují se tak počty nakažených i tempo šíření nákazy. Nikterak neproudící tok informací mezi oběma tábory brání i účinnému řešení otázky zásob ochranných prostředků pro zdravotníky. Od začátku pandemie jich v USA zemřelo nejméně 1375.

Členové Trumpova týmu by přitom pro dobro Američanů spolupracovali rádi. K příslibům o zahájení jednání mezi oběma tábory se veřejně připojil přední americký epidemiolog Anthony Fauci, jehož vyhazov Donald Trump přislíbil v případě, že volby vyhraje.

Člen pracovní skupiny Bílého domu odpovídal na otázky Jakea Tappera z CNN. „Kdy naposledy se Donald Trump osobně zúčastnil jednání koronavirového týmu Bílého domu?“ zeptal se Fauciho. „To jsou už měsíce. Ale víte, skupinu vedl viceprezident Pence a ten to pak předával prezidentovi samotnému. Ale doba, kdy se prezident fyzicky na jednání ukázal, byla před několika měsíci.“ Washington Post později Fauciho neurčité časové tvrzení zkonkretizoval – Trump nebyl jednání přítomen pět měsíců.

„A co se týče veřejného zdraví, bylo by v jeho prospěch, kdyby váš tým spolupracoval s týmem Bidena a Harrisové? Čistě ve smyslu dobra veřejnosti.“ „To je naprosto zřejmé, bylo by lepší, kdybychom s nimi mohli začít spolupracovat.“

Ačkoli je míra úmrtnosti na covid-19 nižší než během dubna, statistiky se mohou rychle překlopit v případě, že dojde k přeplnění nemocnic. K tomu se blíží hned několik států na středozápadě, včetně Iowy, Minnesoty a Wisconsinu. Michael Osterholm, člen Bidenova poradního týmu pro covid-19, pro NBC popsal svoji mrazivou vizi: „Největší strach mám z toho, co se dělo i v jiných zemích. Lidé budou po 10 hodinách čekání umírat přímo v čekárnách nemocnic. Až se toto začne dít u nás a média o tom budou psát, teprve pochopíme hloubku tohoto problému.“

A tak jednotlivé státy nezávisle na sobě nedlouho před Dnem díkůvzdání přitvrzují. Guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová nařídila středním a vyšším školám zastavit výuku, restaurace nesmí podávat pokrmy ve vnitřních prostorech, končí organizované sporty, vnitřní i venkovní shromáždění, zavírají tělocvičny.

„Situace nikdy nebyla tak hrozná,“ uvedla Whitmerová, na kterou se v minulosti snesl kvůli koronavirovým opatřením hněv. „Jsme nad propastí a musíme podniknout další kroky.“ Tentýž den a obdobnými kroky zareagoval guvernér Washingtonu Jay Inslee. Například účastník vnitřní společenské akce bude muset mít negativní test nebo za sebou dvoutýdenní karanténu. Pochmurná je situace i nálada v Kalifornii nebo Texasu.

V Texasu však soud zpřísnění opatření proti šíření koronaviru v těžce postiženém El Pasu zabránil – dle rozhodnutí by odporovalo nařízením texaského republikánského guvernéra Grega Abotta. Soudce v El Pasu Ricardo Samaniego původně rozhodl, aby byla s ohledem na rychle rostoucí počty nakažených prodloužena uzávěra. Texaské úřady i někteří místní restauratéři tento krok ale zažalovali. Odvolací soud jim nyní dal za pravdu, když konstatoval, že takováto rozhodnutí může činit pouze guvernér. Texaský ministr spravedlnosti Ken Paxton verdikt přivítal a Samaniega nazval „tyranem“.

Situace v El Pasu přitom není dobrá. Dle epidemiologa Erica Feigl-Dinga muselo začít fungovat 10 mobilních márnic, ve kterých pro nedostatek personálu pracují vězni.

Severní Dakota se pak stala 35. americkým státem, kde platí povinné nošení roušek na veřejnosti. Guvernéři všech států se potýkají s nárůstem nových případů a hrozí přehlcení systému zdravotní péče. Severní Dakota tento měsíc, stejně jako 38 dalších států, hlásí rekordní nárůsty pozitivních případů. 17 států eviduje rekordní úmrtí a 25 rekordní počet pacientů v nemocnicích.

Reklama

Doporučované