Hlavní obsah

Vrátit dotace, nebo je nechat Agrofertu? I ve vsi, kde stojí Penam, se lidé přou

Co říkají na audit lidé z vesnice, kde je firma Penam?Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už několik dní se v Česku mluví o auditu Evropské komise, který se týká dotací pro Agrofert. Reportér Seznamu se vydal do obce nedaleko Prahy, kde stojí závod Penamu, a zeptal se lidí, jak oni vnímají tuto zprávu.

Článek

Ve čtvrtek dorazila na české ministerstvo financí a na ministerstvo pro místní rozvoj očekávaná zpráva auditorů, kteří posuzovali, zda a jak je premiér Andrej Babiš kvůli svým vazbám na Agrofert ve střetu zájmů a zda tento vztah zpochybňuje rozdělování evropských dotací.

Výsledek? Auditoři popsali, že Andrej Babiš má na své firmy stále vliv, i když jsou formálně uloženy ve svěřenských fondech, a požadují proto vrátit celkově až 450 milionů korun vyplacených Agrofertu.

Premiér Andrej Babiš audit odmítá a zásadně s ním nesouhlasí.

Reportér Seznamu se vydal do obce Herink nedaleko Prahy. V této vesnici funguje firma Penam, která spadá pod Agrofert. Lidé v této obci většinou audit Evropské komise nechtěli komentovat nebo řekli, že je toto téma nezajímá. Většina místních, kteří souhlasili s rozhovorem, řekli, že podporují premiéra Babiše.

„Já tomu nevěřím, spíš věřím Babišovi. Udělal tady víc než ti ostatní, co byli u moci.“ řekl Seznamu jeden z místních.

I další, kteří odpověděli, většinou hájili premiéra a nevidí problém ohledně čerpání evropských dotací pro Agrofert. Reportér Seznamu narazil samozřejmě i na respondenty, podle kterých je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů.

Lidé, kteří odpovídali na kameru a podporovali Andreje Babiše, ale nejspíš nezastupují většinový názor v obci. Stačí se podívat na výsledky nedávných voleb do Evropského parlamentu. Babišovo ANO zde skončilo s 15 procenty pod celorepublikovým průměrem dokonce až na třetím místě. Volby vyhrála ODS s 26 procenty, druhá byla koalice STAN a TOP 09 s 19,6 procenta.

Úterní demonstrace na pražském Václavském náměstí bude požadovat vedle odchodu ministryně spravedlnosti Marie Benešové také demisi premiéra Andreje Babiše. Iniciativa Milion chvilek pro demokracii ozvučí i spodní část náměstí, očekává až 100 tisíc protestujících.

Demonstrace za demisi Benešové se konají každý týden od konce dubna. Na Václavském náměstí se před dvěma týdny sešlo podle organizátorů 50 tisíc lidí, minulý týden demonstrovaly tisíce lidí na různých místech mimo hlavní město.

Reklama

Doporučované