Hlavní obsah

Nevídané záběry. Bojovníci Tálibánu jako průvodci prezidentským palácem

Novináři televize Al-Džazíra byli svědky ojedinělé situace – vysoce postavení bojovníci Tálibánu je provedli prezidentským palácem v Kábulu.Video: AP

 

Reklama

Skupina lídrů Tálibánu obklopená desítkami bojovníků v neděli pózovala před kamerami se zbraněmi v rukou v kábulském prezidentském paláci. Natočit se nechali i za stolem afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního.

Článek

Ten přitom opustil Kábul jen několik hodin předtím. Záběry povstalců včetně vysoce postavených členů jsou nebývalé nejen kvůli symbolické rovině a dojmu, který vytvořilo prostředí prezidentského paláce, ale i samy o sobě. Vedení Tálibánu se totiž obyčejně focení a natáčení vyhýbá.

Například americká televizní stanice NBC záběry označila jako mimořádné. Scénu televize popsala jako formu povstalecké „oslavy“, v rámci níž bojovníci udělali novináři Al-Džazíry „prohlídku“ prezidentského paláce a mezitím se mezi sebou sami fotili a pózovali se zbraněmi.

V pondělí dopoledne Tálibán prohlásil, že má pod kontrolou přes 90 % všech afghánských státních budov a že se už nikde nebojuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované