Hlavní obsah

Nevidomá skončila v dluzích. Stát nedokázal za 5 let vyřešit problém s asistenčním psem

Záhady Josefa Klímy z 24. října 2019: Nevidomá skončila v dluzích. Stát nedokázal za 5 let vyřešit problém s asistenčním psem.Video: Lukáš Šereš

 

Reklama

Nedávno proběhl v Česku zcela průlomový soudní proces. Jeho středobodem nebyl člověk, ale devítiletá psí babička. Zřejmě nejdražší v republice: Ve výsledku připravila svou chovatelku o víc než čtvrt milionu korun.

Článek

Asistenčního psa dostala před léty nevidomá Andrea Malárová. Ovšem už od začátku se ukazovalo, že fenka není dobře vycvičená. Svou majitelku zaváděla do velmi nebezpečných situací, což konstatoval i soudní znalec, který schopnosti fenky vyzkoušel.

Jenže reklamovat psa není zdaleka jednoduché. Už jen proto se soudy víc než pět dohadovaly, zda jde o reklamaci zvířete jako takového, nebo jeho schopností – což je z právního hlediska zásadní rozdíl.

Jenže Andrea Malárová v té době nemohla psa používat a Úřad práce, který jí na něj poskytl 270 tisíc korun, začal své peníze vymáhat zpět. Nevidomá dívka se dostala do exekuce a nebýt širší rodiny, kdoví, jak by skončila.

Jak nakonec tenhle unikátní spor dopadl? Pusťte si úvodní video.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované