Hlavní obsah

Nevidomí voliči mohli v Izraeli poprvé volit bez asistenta. Přístroj jim četl kandidátní listinu

Přístroj pomohl na 12 místech v zemi poprvé svobodně volit 20 tisícům nevidomých Izraelců.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

V Izraeli se ve 21:00 středoevropského času uzavřely volební místnosti. Předčasné parlamentní volby jsou považované za zkoušku úspešnosti současného premiéra Benjamina Netanjahua. Nového lídra izraelského Knesetu vybíralo více než 6,3 milionu voličů. Volby provází jedna zajímavost – historicky poprvé se jich mohli svobodně zúčastnit i nevidomí a zrakově postižení lidé.

Článek

Nevidomí a zrakově postižení občané Izraele dříve k odevzdání svého hlasu potřebovali asistenci, nyní však mohli vybranému kandidátovi dát hlas diskrétním způsobem. Speciální zařízení připevněné na brýlích totiž nevidomým přes sluchátko čte kandidátní listinu.

„Jde pravděpodobně o první příležitost pro zrakově postižené lidi volit bez asistence jiné osoby. Můžeme se tak rozhodnout pro kohokoliv, aniž bychom o tom museli někomu říkat. Je to rozhodně krok vpřed, který nám v budoucnu pomůže,” uvedl zrakově postižený volič Naim Bassa.

Přístroj společnosti Orcam byl při izraelských parlamentních volbách využit vůbec poprvé. Na dvanácti volebních místech tak umožnil volit 20 tisícům nevidomých a zrakově postižených osob s volebním právem.

Volební místnosti se v Izraeli otevřely v sedm hodin ráno místního času. Výsledky voleb budou zřejmě vyrovnané.

Žádné z izraelských stran se nikdy nepodařilo získat absolutní většinu mandátů z celkem 120 křesel Knesetu. Následovat tak pravděpodobně budou dny či týdny koaličních vyjednávání.

První výsledky voleb budou k dispozici během noci.

Reklama

Doporučované