Hlavní obsah

Nevím, jestli se DEZA kvůli Bečvě vyšetřuje. Nejsem podvodník, řekl Brabec

Foto: vlada.cz

Ryby v Bečvě otrávil prudce jedovatý kyanid. Odkud unikl, se vyšetří, ujistil ministr Richard Brabec.

Reklama

Viníkovi ekologické havárie na Bečvě, po níž uhynulo 40 tun ryb, hrozí podle ministra životního prostředí až osm let vězení.

Článek

Poslanci se v pátek odpoledne vrátili k odložené debatě o ekologické havárii na Bečvě a především jejímu vyšetřování. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) musel vysvětlovat, proč dosud není známý viník, a čelit pochybnostem o transparentnosti vyšetřování.

Opozice kritizuje, že kriminalisté a inspekce životního prostředí sice neuvedli základní postupy vyšetřovatelů, ale krátce po havárii vyloučili, že za tragédií stojí chemička DEZA spadající pod koncern Agrofert premiéra Andreje Babiše. O jejím podílu na kontaminaci jsou přesvědčení také někteří experti. Fabrika vinu odmítá.

„Babiš zopakoval, že DEZA to nebyla. Jak je možné, že takové informace má? Vždyť do spisu vidí jen policie,“ podivil se poslanec Stanislav Blaha (ODS).

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové Babiš svými výroky opět zasahuje do vyšetřování. „Je to jedna z ukázek střetu zájmů, který tady panuje mnoho let na politické scéně,“ uvedla. Zároveň vyzvala Brabce k rezignaci, pokud viník nebude odhalen.

„Já si vůbec nedokážu představit, že by to zůstalo nevyšetřeno. To se vyšetřit musí. Uděláme maximum, aby se věci dotáhly do konce a viník byl potrestán,“ reagoval Brabec. Podle něj vyšetřovatelé odebrali více než stovku vzorků a v úvodních dnech po havárii kontrolovali 21 subjektů.

Odmítl také, že by nějak kryl chemičku DEZA. „Nevím, jestli se DEZA vyšetřuje. Nevím víc informací od policie, než máte vy. Oni se mi nesvěřují. Nejsem podvodník. Nikoho jsem nekryl. Nestavím si na tom kariéru,“ dodal Brabec.

Nafackoval bych si

Ministr dřív přispěl k pochybnostem, když několik dní po havárii na Twitteru napsal, že věří, že viník bude dopaden v řádu hodin. „Nafackoval bych si za to, že jsem vyjádřil víru, že skutečně nalezení bude rychlejší,“ uvedl ministr.

Bečvu 20. září otrávilo neznámé množství kyanidu. Na 35 kilometrech řeky mezi Choryní a Přerovem uhynulo více než 40 tun ryb. O tom, že zabíjel akutní jed, se veřejnost od České inspekce životního prostředí dozvěděla až po čtyřech dnech.

Postup úřadů kritizují rybáři, experti, starostové dotčených obcí a také opoziční poslanci. Ti rozpravu o Bečvě prosadili na páteční jednání Sněmovny. Zároveň kritizují vyšetřování havárie a mlžení úřadů.

Brabec odmítl, že by zaměstnanci inspekce věděli o otravě kyanidy den po havárii. „Není to pravda. O kyanidu poprvé informovali ve středu večer 23. září,“ zdůraznil.

Podle něj pachateli za poškození a ohrožení životního prostředí hrozí jeden rok až osm let vězení, zákaz činnosti a také pokuta pět milionů korun.

Musíme revidovat postupy úřadů

V pátek ve Sněmovně také vysvětloval postupy úřadů po ekologické havárii v Bečvě. Resort podle něj bude reagovat proškolením vodoprávních úřadů, uvažuje také o zpřísnění ohlašovacích prahů při nakládání s nebezpečnými látkami. Podle něj je také nutné revidovat postupy úřadů, aby bylo patrné, jak přesně při takových haváriích efektivně zasáhnout.

„Zkušenost ukazuje, že ne všechny vodoprávní úřady jsou svým rozsahem nebo zkušenostmi schopny řídit takové akce. Můžeme také rozšířit vějíř sledovaných látek,“ řekl ministr poslancům. Podle něj je třeba si z havárie vzít poučení.

„Jak bychom řešili teroristický útok na zdroje pitné vody? Pokud se nedozvíme, jak k havárii došlo, pak se může opakovat. Rádi bychom slyšeli jasné kroky, aby se riziko v budoucnosti minimalizovalo,“ uvedl například Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované