Hlavní obsah

„Nevím, kde jsou limity.” Český extrémní běžec zkoumá hranice fyzických možností

Pavel Paloncý vypráví zážitky ze svých závodů v pořadu Hrana Tomáše Vzorka.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

„Nevím, kde leží hranice lidských možností, ale zkouším zjistit, kde neleží.” To jsou slova extrémního běžce Pavla Paloncého. Před pár dny potřetí zvítězil v extrémním běhu Montane Spine Race - závodu dlouhém přes 400 kilometrů. Angličané jej už několik let titulují přezdívkou Czech Machine - český stroj. Na konci roku, tedy jen o pár týdnů dříve, skončil druhý na mistrovství světa v Ultra Spartan Race - překážkovém závodu trvajícím 24 hodin.

Článek

Na svém kontě má už spoustu extrémních závodů - sólových i týmových. Kromě samotného běhání se věnuje i takzvaným Adventure Race, což jsou závody spojené i s jinými aktivitami jako cyklistika, jízda na kajaku a podobně. „Co mě na tom baví nejvíce, je asi ta příroda kolem,” říká Pavel Paloncý. Ke startu na Ultra Spartan Race se rozhodl až krátce před samotným závodem. Nikdy předtím překážkový běh tohoto typu nezkoušel - přesto na světovém šampionátu doběhl druhý.

Nejen o svém tréninku, o lidských limitech a o tom, co člověka vůbec motivuje k tomu, aby běžel i několik dnů v kuse, vyprávěl v pořadu Hrana. Hostem byl krátce před odjezdem do Velké Británie, kde si připsal už zmíněný třetí triumf v závodě Montane Spine Race.

Reklama

Související témata:

Doporučované