Hlavní obsah

Nevím o případu, který by se měl řešit soudně, říká Dominik Duka ke svědectvím o sexuálním zneužívání

Rozhovor s kardinálem Dominikem Dukou o případech sexuálního zneužívání.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlava české katolické církve odpovídala v rozhovoru pro Seznam na otázky k případu sexuálního zneužívání žen, na který upozornil pořad Seznamu Zvláštní vyšetřování.

Článek

Reportéři Seznamu Slonková a Kubík zveřejnili svědectví o sexuálních deliktech, která dlouhá léta ležela v církevních archivech. Příběh jednoho konkrétního faráře z českobudějovická diecéze není u konce ani deset let poté, co se oběti obrátily na zástupce katolické církve s žádostí o pomoc.

Svědectví přitom neskončila jen v Českých Budějovicích. Doložili jsme, že je znal i současný český primas Dominik Duka (více zde). Pražský arcibiskup však v rozhovoru pro Seznam řekl, že o žádném případu, který by se měl řešit soudně, neví.

Na otázku, zda věděl o konkrétních případech sexuálního zneužívání žen, odpověděl, že byly všechny v minulosti nahlášeny policii. „Podívejte se, všechny případy, o kterých jsme věděli, byly předány Policii České republiky. Pokud jsou to dospělé osoby, tak my s nimi nepřijdeme do styku, protože ty jednají samy. My nemáme ani soudy, ani policii. Naše církevní soudy pouze řeší disciplinární otázky, nikoliv kriminální přestupky. Ty se potom předávají soudu,” uvedl Duka.

Na další dotaz, zda byl o případech sexuálního zneužívání informován od svých podřízených nebo kolegů, Duka odpověděl, že reportér není od policie, aby ho vyslýchal.

Kardinál Dominik Duka říká, že má svědomí čisté a že vždy jedná na základě českých a církevních předpisů. Sexuální zneužívání odsuzuje.

„Katolická církev je považuje za těžký hřích. A také ale za vážný kriminální čin. To učíme, to hlásáme, že se mezi našimi řadami najdou lidé, kteří neplní své povinnosti. Tak je tomu ale v celé společnosti. Ale katolická církev není organizace, která by byla hlavním problematickým členem této společnosti. My jsme její součástí, a proto také děláme ty kroky, které děláme, a proto jsem také dal ten podnět k úpravě zákona, abychom tyto věci mohli dostatečně aktivně a rychle řešit s Policií ČR a justicí. A můžu říct, že se vždycky řeší většinou k oboustranné spokojenosti,” uzavírá kardinál Duka.

Živě ze studia Seznam: Moderátor Filip Horký se ptal na podrobnosti vzniku Zvláštního vyšetřování o sexuálním násilí v církvi. Hosty byli kromě novinářů Slonkové a Kubíka i církevní kaplan, psycholog či bývalý velvyslanec ve Vatikánu.Video: Seznam Zprávy

Biskup, který nezasáhl, je právě ve Vatikánu

Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil, který svědectví zveřejněná ve Zvláštním vyšetřování znal už od roku 2014 a dlouhá léta s nimi nedokázal nic udělat, je podle zjištění Seznamu právě na jednáních ve Vatikánu.

Zatímco se ostatní biskupové včera vrátili ze své desetidenní cesty do Izraele, Kročil se do Česka nevrátil.

„Mohu potvrdit, že je ve Vatikánu,“ říká mluvčí českobudějovického biskupství Miroslav Bína. Důvod návštěvy nevěděl. Zopakoval pouze, že biskup Kročil trvá na to, že se k případu kněze V. Z., kterého se svědectví žen týkají, nebude vyjadřovat.

Ve Vatikánu je podle informací reportérů Seznamu i soudní vikář brněnské diecéze Karel Orlita, který dostal případ datující se rokem 2009 na starosti. „Chtěl bych vás ujistit v naději, protože tím, že jsem knězem jiné diecéze a je to pověření z Říma (což nutně povede k rozhodnutí), nemám žádný důvod k tomu, abych to nedokončil,“ napsal Orlita loni v listopadu jedné z žen, která tou dobou čekala na nějaké řešení už desátým rokem.

Zvláštní vyšetřování: Mlčení biskupů. Přinášíme důkazy o dlouholetém ukrývání svědectví o sexuálním zneužívání v církvi.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované