Hlavní obsah

„Nevím, zda vím, co je to zázrak.“ Jak Havel vítal poprvé v Praze papeže

Rubrika 90' ze satirického pořadu Šťastné pondělí, kde Jindřich Šídlo vzpomíná na události z nejoblíbenějšího desetiletí.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Rok 1990 byl skutečně rokem zázraků. Do Prahy přiletěl americký prezident George Bush i Frank Zappa, britská premiérka Margaret Thatcherová i Rolling Stones. A také papež Jan Pavel II.

Článek

Příprava cest hlavy katolické církve zabere obvykle dva roky. Ale tehdy, na počátku roku 1990, běžel čas trochu jinak. Nově zvolený československý prezident Václav Havel pozval papeže Jana Pavla II. na návštěvu čerstvě svobodné země hned po svém zvolení na konci roku 1989.

A už 21. dubna 1990 přistál na ruzyňském letišti v Praze vatikánský speciál se vzácným hostem. Pro katolíky, jejichž práva a cítění komunistický režim systematicky zadupával do země, to byl definitivní důkaz, že se časy změnily.

Podívejte se na video s unikátními archivními záběry; další reportáže najdete zde. Šťastné pondělí najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý satirický pořad včetně reportáží a dalších rubrik pak ve 20:00 na Televizi Seznam.

A sledovat nás můžete také na Twitteru, Instagramu nebo Facebooku.

Reklama

Doporučované