Hlavní obsah

Nevíme, co bude. Tuzemským vinařům chybí lidé a odsouvají výsadbu vinic

Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec, popisuje problémy s obnovou vinic v době pandemie covidu-19.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

„Nevíme, co bude. Je spousta omezení, na vinicích chybí brigádníci. Omezili jsme výsadby a investice až o 80 procent, to jsou miliony korun,“ popisuje současnou situaci vinařů ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Článek

Je to rok, kdy se Češi vyrovnávají s pandemií covidu-19. Jihomoravští vinaři prožívají jarní výsadbu už podruhé ve ztížených podmínkách. Některá vinařství pro letošek své plánované investice do rozšiřování a obnovy vinohradů s ohledem na koronavirus odložila.

Vysazují jen „drobné“

„Letos je to horší. Jiné je to v tom, že loni jsme to nečekali, sazenice už byly objednané a vysadit jsme museli. Nešlo udělat kompromis, napnuli jsme síly a objednané sazenice museli použít,“ říká pro SZ Byznys Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec. Za běžných okolností vysazují v jejich vinařství 25–35 hektarů každý rok. Letos jich bude necelých sedm.

Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt patřící k největším tuzemským pěstitelům révy, pro SZ Byznys potvrdil, že obnova vinic musí počkat už podruhé za sebou.

„Zrovna stojím ve vinohradu, zrovna vysazujeme. Už loni jsme odkládali, plánovali jsme to na letošek a teď vysazujeme necelé dva hektary odrůdy Pálava v Pavlově,“ popisuje se sazenicí v ruce situaci Josef Svoboda. „Tím letos končíme. Přesouváme zase na příští rok. Pozemky máme zajištěny, práva na výsadbu také, příští rok nás bude čekat výsadba dvanácti hektarů,“ říká Josef Svoboda pro byznys Seznam Zpráv s tím, že práva na výsadbu platí pouze tři roky. Příští rok už tedy dvakrát odložené plány musí stihnout.

Obnova a rozšiřování vinic

EU vyčlenila pro vinaře 25,8 milionu eur, které lze čerpat v období 2019–2023.

Peníze jsou určeny na obnovu a rozvoj vinic, dotaci lze využít na rozšíření vinic a změnu odrůdové skladby. Dotace hrazená výhradně z evropských zdrojů v tomto případě pokryje až 75 procent nákladů.

Peníze jsou určeny i na investice, do sudů, sklepů či zařízení na zpracování vinné révy.

Rozšiřování vinic

Od roku 2016 EU povoluje ČR rozšířit každoročně plochu vinic o 1 % ze stávající plochy.

O novou plochu na celý rok se žadatelé hlásí vždy do konce února. Pro letošní rok zbylo nevyužitých 40 hektarů.

Zdroj: Vinařská unie

Rozšiřování vinic povoluje Evropská unie pouze omezeně, jedno procento ploch ročně. Podstatnější je samotná obnova už existujících vinohradů, aby dobře plodily. K tomu potřebují čas nejméně tři roky.

„Pokud to tak zůstane jen letos, tak to ještě zvládneme. Kdyby to mělo trvat delší dobu, budou nám vinice stárnout a pak se nám nahromadí práce najednou. Vinice se musí zapěstovat, aby čtvrtým rokem mohla plodit,“ říká šéf bzeneckého vinařství Bořek Svoboda.

Hlavní problém: brigádníci

Letos komplikuje výsadbu především nouze o pracovníky. „Co se týče lidí, tak jsme na hraně. Žádali jsme ty, kteří už měli odejít do důchodu, aby ještě zůstali. Jsme na to připraveni, ale určitě nemáme žádné rezervy,“ popisuje stav ředitel bzeneckého vinařství s tím, že se musí vyrovnávat pružně i s pozitivitou zaměstnanců po ranním antigenním testování ve firmách.

Stejně jako jinde, lidi testují v terénu, přímo ve vinohradech. „Zrovna teď se nám to stalo. Měli jsme najednou tři pozitivně testované vinohradníky. Je to komplikace, ale naštěstí v tom počtu ne neřešitelný problém,“ vysvětluje Bořek Svoboda.

Jeho jmenovec Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy ze skupiny Bohemia Sekt, stav potvrzuje. „Je nejistá doba. Vlastních zaměstnanců ve vinicích máme málo, na dvě třetiny prací si najímáme brigádníky. Hodně spolupracujeme s pendlery ze Slovenska. Takže nevíme, jestli přijedou, nepřijedou,“ stěžuje si Josef Svoboda.

Vinařská unie

  • Dříve známá jako Českomoravský svaz vinařských podniků, sdružuje nejvýznamnější tuzemská vinařství.
  • Podporuje rozvoj vinařské a vinohradnické kultury v Česku, napomáhá spolupráci mezi významnými vinaři, poskytuje profesní know-how a přibližuje fungování a prostředí výroby a distribuce českých a moravských vín široké veřejnosti.
  • Zastupuje 30 společností, které se dohromady podílejí na tuzemské produkci vína z více než 40 procent a které přímo obhospodařují téměř pětinu vinic v Čechách i na Moravě.

Zdroj: Vinařská unie

Sazenice rok předem

Další neznámá je ohledně samotných sazenic. Kromě tuzemských pěstitelů objednávají vinaři od těch z Rakouska, Německa, Itálie, Slovinska. A rok předem.

„Snažíme se objednat co nejvíc dopředu, aby majitel školky, dodavatel, mohl pro nás vypěstovat včas správný klon, podnož. Jsme takto zvyklí, už teď víme, co budeme vysazovat za dva roky,“ říká vinohradnický manažer Bohemia Sektu.

Škrty plánů ve všem

Pandemie koronaviru zhatila plány nejen v obnově vinic. Miliony neinvestují letos v Bzenci i ve zpracovatelské části. „Týká se to sklepních zařízení, linek na plnění, zkrátka zpracování hroznů, které se sklidí ve vinici,“ dodává Bořek Svoboda.

Podobně jsou na tom ve skupině Bohemia Sekt, jedničce na trhu ve výrobě sektů vlastnící tuzemské značky Víno Mikulov, Habánské sklepy, Vinařství Pavlov a Chateau Bzenec.

Už loni musela společnost ubírat na plánech ve velkém, což Seznam Zprávám potvrdil ředitel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek: „Museli jsme v investicích škrtat. O rok se odkládá dokončení největší investice, vybudování nové zpracovny hroznů ve vinařství Víno Mikulov. V tomto případě se jedná o investici v celkovém objemu 200 milionů korun.“

Reklama

Doporučované