Hlavní obsah

Nevinen, senát podruhé očistil Donalda Trumpa. Hon na čarodějnice, tvrdí

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump je nevinen.

Reklama

Donald Trump není vinen z podněcování ke vzpouře. V sobotu večer o tom rozhodl americký Senát. Byl to již druhý impeachment bývalého prezidenta USA.

Článek

Demokraté nesehnali dostatek hlasů pro potřebnou dvoutřetinovou většinu, ta dělá 67 hlasů. Donalda Trumpa opět podržel šéf senátních republikánů Mitch McConnell. Většina jeho straníků hlasovala proti uznání viny bývalého prezidenta.

Trump podle žaloby Sněmovny reprezentantů podněcoval k násilí, při kterém vtrhl dav do sídla amerického Kongresu. Ten v té době formálně potvrzoval vítězství současné hlavy státu Joea Bidena.

Pro Trumpovo odsouzení hlasovalo i sedm republikánů, což je v procesu impeachmentu nejvíce. Za poslední rok je to podruhé, co Trump ústavní žalobu přestál a byl osvobozen. Loni v únoru to bylo v souvislosti s údajným zneužitím funkce a mařením spravedlnosti – podle žaloby se Trump pokusil přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke krokům, které by poškodily Trumpova soupeře Joea Bidena.

Demokraté podali ústavní žalobu na Trumpa kvůli jeho roli při násilnostech v Kongresu, během kterých 6. ledna zaútočil dav Trumpových stoupenců. Ten den zákonodárci měli na programu potvrzení výsledků listopadových prezidentských voleb, v nichž zvítězil demokrat Joe Biden. V souvislosti s výtržnostmi v Kapitolu zemřelo pět lidí.

Demokraté se během nyní ukončeného procesu snažili dokázat, že Trump svými výroky o údajně zfalšovaných volbách a nutnosti tvrdě bojovat za jeho vítězství své stoupence vybízel k násilí. Pomocí impeachmentu mu chtěli zabránit v tom, aby se o prezidentský úřad mohl v roce 2024 ucházet znovu.

Donald Trump označil ústavní žalobu proti své osobě za další fázi největšího honu na čarodějnice v dějinách Spojených států.

Trump výsledek hlasování v Senátu přivítal a svým stoupencům vzkázal, že „naše historické, vlastenecké a nádherné hnutí Udělejme Ameriku znovu velkou právě začíná“ a že o další podrobnosti se s nimi podělí v příštích měsících.

Reklama

Doporučované