Hlavní obsah

Nevinné zabíjet nechceme. Letadla USA „bombardují" Mosul infoletáky

 

Reklama

V Mosulu může být až půl druhého milionu civilistů, kterým hrozí při bombardování nebezpečí.

Článek

Útok na severoirácké město Mosul je v plném proudu. Iráckou armádu masivně podporují americké letouny. V obydlených oblastech se však kromě islamistů stále vyskytují i statisíce civilistů. „Mosul představuje mnoho taktických výzev... Jsou tam padouchové spolu s rodinami, ženami a dětmi. Nikdo z nás nechce zabíjet nevinné civilisty,“ vysvětluje složitou situaci ve městě jeden z poručíků amerického námořnictva.

Američané v posledních měsících shodili na oblast ovládanou Islámským státem na 700 bombových náloží. Piloti bombardérů se zaměřují především na strategické cíle. Na začátku října radikálům například zničili továrnu na zbraně a nyní útočí na předsunuté jednotky u Mosulu. Kapitán americké letadlové lodi USS Eisenhower, z níž vylétají letouny k městu, Paul Spedero, však upozorňuje na nebezpečí bombardování samotného města.

„Je tam zjevně hodně oblastí, kde se může nepřítel skrývat. Mnoho oblastí, kde může splynout s civilním obyvatelstvem,“ udává Spedero. Radikálů je totiž v poměru k obyvatelům 1,5milionového města jen zlomek – kolem 6 000 – a jednoduše se tak mohou mezi civilisty skrývat, či dokonce je použít jako živý štít.

Ačkoliv je Mosul již přes dva roky v rukou islamistů, život v něm se nezastavil. Lidé stále chodí do práce, jezdí auty a nakupují. Právě kvůli těmto lidem letectvo shazuje na město miliony letáků s instrukcemi, jak se chovat při bombardování či jak z města utéct. Ačkoliv islamisté jakýkoliv pokus o útěk trestají, několik tisíc z nich paradoxně samo z města prchlo do syrské bašty Rakká.

Útok na Mosul je největší vojenskou operací v Iráku od roku 2011 a právem ji americký ministr obrany Ashton Carter nazval „rozhodujícím okamžikem kampaně“. Druhé největší město Iráku padlo do rukou islamistů v roce 2014. Do města tehdy vtrhlo jen asi 800 stoupenců Islámského státu, na což tamní irácké vojsko – k údivu zbytku světa – reagovalo kapitulací. Jeho opětovné obsazení si nyní vyžádá značné úsilí spojeneckých vojsk.

Osvobození Mosulu s sebou přináší ještě jednu významnou otázku, a tou je migrace. Turecký ministr obrany Fikri Isik se totiž obává, že vyhnání islamistů by mohlo spustit další uprchlický exodus. „Naši spojenci by měli velice opatrně zvážit milionovou migrační vlnu, kterou by mosulská operace mohla způsobit,“ varoval. Poukazuje přitom na 2,5 milionu migrantů, kteří již z této oblasti do Turecka přišli. Ačkoliv humanitární organizace již v okolí stavějí záchytné uprchlické tábory, jejich kapacity na možný příliv až milionu uprchlíků zkrátka nestačí.

Autor: Filip Krumphanzl

Reklama

Doporučované