Hlavní obsah

Nevozte k nám rachejtle, prosí návštěvníky české národní parky. Hrozí pokuty

Zákaz zábavní pyrotechniky na území národních parků platí už druhým rokem. Správy parků zveřejnily video apelující na návštěvníky, ať nechají rachejtle doma.Video: ORCHIS Film, Seznam Zprávy

 

Reklama

Národní parky zveřejnily video, v němž upozorňují, že za použití zábavní pyrotechniky na jejich území už od loňského roku hrozí až desetitisícová pokuta.

Článek

Čtyři české národní parky budou letos už podruhé bez ohňostrojů a zábavní pyrotechniky. Od loňského června je na území národních parků a v nich ležících obcích zakazuje novela zákona o ochraně přírody a krajiny. Za porušení hrozí až desetitisícová pokuta.

Správy všech čtyř parků, Krkonošského národního parku, NP Šumava, NP Podyjí a NP České Švýcarsko, novelu uvítaly. „Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění,“ upozorňuje mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Podle představitelů národních parku mnoho lidí tato místa právě kvůli zákazu na konci roku naopak vyhledává. „Klidné oslavy příchodu nového roku začínají být trendem. Od konce listopadu jsem odpovídal na několik dotazů návštěvníků, zda zákaz pyrotechniky na Šumavě stále platí, protože by rádi byli tam, kde je o Silvestru a na Nový rok klid,“ říká mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Správy parků v souvislosti s koncem roku vyrobily informační plakáty, které rozmístily nejen do infocenter, ale také do hotelů a penzionů v lokalitách. „Součástí této drobné kampaně je i video z dílny společnosti ORCHIS Film, v čele s režisérem Petrem Krejčím, která natočila dokumentární cyklus Krajinou domova. Právě v tomto krátkém videu je vysvětleno, proč je používání zábavní pyrotechniky na našich chráněných územích omezeno zákonem,“ dodává mluvčí Národního parku Podyjí David Grossmann. Video vytvořené pro národní parky si prohlédněte v úvodu článku.

Reklama

Doporučované