Hlavní obsah

Nevybuchlý pozdrav z války. Řekové našli bombu z roku 1944, pamětník si vzpomněl na nálet

V Řecku skončila evakuace kvůli nevybuchlé bombě.

 

Reklama

Silně zkorodovaná puma z druhé světové války vážila 125 kilo. Pamětníci přiblížili dávné bombardování.

Článek

V řecké Soluni muselo být evakuováno na 70 tisíc lidí kvůli nevybuchlé bombě z druhé světové války. Bezpečnostní operace byla úspěšná, lidé se už začali vracet do svých domovů.

Evakuace se týkala lidí z dvoukilometrového okruhu kolem místa, kde byla bomba minulý týden nalezena. S akcí pomáhala tisícovka policistů a tři stovky dobrovolníků, lidé se na několik hodin přesunuli do škol, tělocvičen a kulturních center.

Bombu objevili minulý týden při stavebních pracích, které mají rozšířit podzemní zásobníky u benzínové stanice. Podle prvních poznatků byla bomba americké výroby a na místo byla svržena ve 40. letech. První zprávy hovořily o tom, že vážila 250 kilogramů, po jejím zneškodnění armádní mluvčí oznámil, že vážila 125 kilogramů. „Byla silně zkorodovaná, ale její detonační mechanismus byl v dobrém stavu," sdělil. Zneškodněnou pumu vojáci převezli na armádní střelnici, kde ji buď rozmontují, nebo odpálí.

Úřady oznámily, že není jasné, jaká armáda a kdy přesně bombu svrhla. Agentura AP ale ocitovala výpověď svědka, který si prý pamatuje, kdy na místo spadla. Šestaosmdesátiletý Jorgos Gerasimu má dům asi půl kilometru od místa nálezu. „Americká a britská letadla bombardovala 17. září 1944. Bylo to v době nedělního oběda," řekl.

Podobná munice se našla v minulosti v blízkosti letiště, ale ne na tak obydleném místě, jako v tomto případě. Úřady označily evakuaci tak velkého množství lidí za premiéru poválečné historie v Řecku. V oblasti, kterou bylo třeba vyklidit, byl vyhlášen mimořádný stav. Železniční doprava byla přerušena a nekonaly se bohoslužby.

Reklama

Doporučované