Hlavní obsah

Z východu na západ. Majitel bytů po OKD nakoupil v Plzni za 600 milionů

Foto: Heimstaden

226 bytů a pět nebytových prostor v Plzni. Třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě pokračuje v investicích v České republice.

Reklama

Třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě, švédská společnost Heimstaden, pokračuje ve svých investicích do bydlení v Česku. V Plzni koupí 226 bytů a pět nebytových prostor.

Článek

Heimstaden, švédská firma zaměřující svůj byznys na nájemní bydlení, investovala zhruba 600 milionů korun do nových bytů v Plzni. Celkový nákup podle informací firmy sestává z 226 bytů a dalších pěti nebytových prostor.

Heimstaden Bostad loni na Ostravsku koupil 42 500 bytů po OKD, které zastřešovala firma Residomo. Firma v současnosti disponuje téměř 110 tisíci byty po celé Evropě, suverénně nejvíc jich má však právě v Česku. Plzeňský nákup její tuzemskou základnu rozšíří na téměř 43 tisíc jednotek.

Součástí transakce na západě Čech je i dohoda, že do konce roku 2022 bude zajišťovat všechny služby související s nájmem prodávající, tedy společnost Daramis. Nájemníci tak přejdou na koncept Heimstaden od ledna 2023.

„Těšíme se na novou akvizici a po jejím faktickém převzetí naplno rozvineme všechny naše služby. Celý náš koncept stojí na tzv. přátelském bydlení. Snažíme se být maximálně vstřícní ke svým zákazníkům, ale také ke svému okolí. Ať už jsou to města a obce, ve kterých působíme, nebo životní prostředí, které nás obklopuje,“ doplňuje generální ředitel Heimstaden Jan Rafaj.

Jan Rafaj

  • Prezident Svazu průmyslu a dopravy.
  • Vystudoval práva, kariéru začínal ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek. Šestnáct let strávil v Nové Huti Ostrava (později Mittal Steel), řadu let v představenstvu.
  • Rafaj nyní působí v realitním byznysu, je předsedou představenstva ostravské společnosti Heimstaden Czech, největšího poskytovatele nájemního bydlení v Česku a dědice více než 40 tisíc bytů po důlní firmě OKD. Má za sebou ale dlouhou praxi v průmyslu. Kariéru začínal ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek, později strávil přes 11 let na různých manažerských postech v ostravské hutní skupině ArcelorMittal, dnes Liberty Steel.

Původní záměr české realitní a investiční společnosti Daramis, která stavbu prodala, bylo postavit na pozemku byty nejen k prodeji, ale také byty k pronájmu a nabídnout je především studentům a mladým párům v Plzni.

Jenže byznysplán zkomplikovala koronavirová pandemie, projekt se totiž podařilo dokončit jen pár měsíců před začátkem koronavirové krize. A představy o naplnění bytů studenty se tak zatím nenaplnily.

To však není v současné době pro společnost zásadní překážkou. Podle slov šéfa akvizičního týmu Heimstaden pro Německo a střední a východní Evropu Stanislava Kubáčka má totiž firma s byty dlouhodobé plány. „Myslím, že jsme byli možná jedni z mála kupců, kteří byli schopni nést krátkodobé tržní riziko. Důvodem je, že ty byty plánujeme spravovat dalších 50, možná 100 let. Věříme, že se akvizice dlouhodobě vyplatí,“ vysvětlil Kubáček.

Dostupné bydlení v Plzni?

Společnost plánuje nabídnout bydlení zejména studentům tamní vysoké školy. Nabízí se tedy otázka, zda Heimstaden plánuje nasadit ceny nájemného níž, než se pohybuje tamní průměr. V tom prý však jejich plán nespočívá. Zásadní jsou totiž podle informací šéfa akvizičního týmu Heimstaden dispozice bytů, které budou nabízet.

„Jsou to především menší byty, garsonky, jednopokojové byty, případně dvoupokojové, které jsou vhodné na sdílení. Jsou to pokoje, které jde obývat zvlášť a mají společnou kuchyň se sezením. Každopádně neuvažujeme o tom, že z toho uděláme nějaký studentský kampus, ani to není potřeba. Nicméně velkou část pokojů, respektive bytů budeme nabízet studentům. Předpokládáme, že po odeznění té největší koronavirové krize jich bude zase víc,“ vysvětlil záměr Stanislav Kubáček.

Investice v zahraničí

Jen v Česku však investice švédského podniku nekončí. Koncem roku 2020 totiž vstoupil na polský trh, kde investoval do dvou developerských projektů, zatím ještě ve výstavbě. Jde o 640 bytových jednotek ve Varšavě.

V letošním roce firma pokračovala na polském trhu ještě dál. Podepsala totiž smlouvu na dalších 707 nájemních bytů, které mají být dokončeny v roce 2022.

To, že střední a východní Evropa švédskou společnost zajímá, dokazuje i její nový akviziční tým pro tuto oblast sídlící od loňského jara v Praze. „Za poslední rok jsme naše portfolio rozšířili o čtyři tisíce bytů v Berlíně, dva projekty téměř půldruhého tisíce nájemních bytů na klíč ve Varšavě a teď naší akvizicí v Plzni,“ vyčíslil šéf akvizičního týmu Heimstaden pro Německo a střední a východní Evropu Stanislav Kubáček.

Do pěti let by pak společnost chtěla v Česku koupit dalších pět tisíc bytů. Podle Kubáčka švédský nájemní obr hledá své obchodní příležitosti hlavně v regionech a krajských městech. „Samozřejmě se ale zajímáme o všechny trhy v regionu včetně těch, kde zatím nejsme,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované