Hlavní obsah

Nevyjádřil se jasně, řekl Bartoš k debatě se Zemanem o předčasných volbách

Foto: ČTK

Ivan Bartoš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

Pirátský předseda Ivan Bartoš projednal s prezidentem Milošem Zemanem možný scénář rozpuštění Sněmovny a předčasných voleb. Zeman se jasně nevyjádřil. Piráti i přesto snahu o rozpuštění dolní komory nevzdávají.

Článek

Předseda Pirátů Ivan Bartoš odpoledne navštívil prezidenta Miloše Zemana, aby s ním probral současnou politickou situaci v Česku. Seznámil ho především s nápadem na rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby. Prezident to podle Bartoše příliš nekomentoval. Bartoš prý prezidentovi vytkl i některé části jeho víkendového projevu.

„Řešení, které my preferujeme a které je férové pro občany, tedy předčasné volby, jsme diskutovali. Pan prezident se nevyjádřil úplně jasně,“ řekl Bartoš novinářům. Zemanovi prý připomněl, že v roce 2013, kdy se Sněmovna rozpustila, musel dle ústavy konat ihned a vyhlásit předčasné volby co nejdříve.

Bartoš rovněž zopakoval, že nápad koalice Spolu (KDU-ČSL, ODS, TOP 09) na vyslovení nedůvěry vládě není ideální, i vzhledem k současné situaci kolem vztahů s Ruskem. „Je to naprosto nevhodný moment hrát na tuto notu vzhledem k tomu, jak se na nás dívají ostatní státy. Vypadalo by to, že i my podléháme ruským vlivům, protože vláda, která učiní takto razantní krok, by byla chápána jako vláda bez důvěry,“ upozornil.

Rozhovor předsedy Pirátů a prezidenta Zemana se stočil i ke kauze Vrbětice a následnému prezidentovu televiznímu projevu k národu. „Hovořil jsem s ním o tom projevu, na kterém mi vadila spousta věcí, třeba i těch zásadních, které prezident vynechal a nezmínil,“ uvedl Bartoš a upozornil například na souvislosti mezi Vrběticemi a otravou Sergeje Skripala v Salisbury.

Bartoš uvedl, že s prezidentem nediskutoval zdroj jeho informací, na jehož základě prezident uvedl, že se pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi, které později vrcholní politici popřeli.

Na něčem se shodli

Probrat stihli také pandemickou situaci, kde našli společnou řeč, ať u testování školáků, tak u maloobchodu. „Jsem rád, že pan prezident souhlasí, že ve školách by měly být zavedeny plošné PCR testy. I po prázdninách, pokud tu epidemie ještě bude, to je jediná možnost, jak mohou být školy otevřeny bez rotačního mechanismu,“ uvedl Bartoš, který prezidentovi připomněl také fakt, že vláda podle něj ignoruje závěr Nejvyššího správního soudu týkající se pandemického zákona a maloobchodu.

Piráti jsou pro co nejdřívější otevření maloobchodu, toto téma otevřeli už minulý týden na plénu Poslanecké sněmovny. „Pan prezident si myslí, že by obchody měly být otevřeny,“ dodal Bartoš.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček ze schůzky zveřejnil jen foto na svém twitterovém účtu. Detaily schůzky či témata, o kterých se Bartoš ze Zemanem bavili, blíže nekomentoval.

Reklama

Doporučované