Hlavní obsah

Nevytížená očkovací centra, fronta u praktiků. Situaci řešíme, říká Arenberger

Foto: SZ Michal Šula

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Reklama

Snažíme se dohledat jednotlivé fronty u praktických lékařů ve skupinách 80 plus, říká ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Větší část vakcín totiž míří do nenaplněných očkovacích center, zatímco u části praktiků stojí fronta.

Článek

Očkování proti covidu-19 zrychluje, za čtvrtek se Ministerstvo zdravotnictví chlubí počtem 87 753 použitých vakcín. Zároveň vláda stále snižuje věkovou laťku pro přístup k vakcíně a premiér vyzývá obyvatele, aby se k očkování zaregistrovali, protože kapacita velkých očkovacích center zůstává z části nevyužitá. Existuje přitom skupina lidí, kteří ani po několika měsících po registraci ještě nedostali termín.

Často zmiňované velkokapacitní očkovací centrum v pražské hale O2 Universum uvádí denní kapacitu 6000 lidí, Brněnské Výstaviště dokonce 7 000 a očkovací centrum v Ostravě 2000 lidí. Ve frontě přitom ministerstvo registruje ve všech případech pouze nižší stovky zájemců a volné termíny se nabízejí hned v příštím týdnu.

A situace není příliš odlišná ani v dalších regionech, například Liberecko zaznamenalo tento týden rekordní počet 17 154 podaných vakcín, kapacitu očkovacích center se přitom podařilo naplnit sotva z poloviny.

Na svoji dávku vakcíny stále čekají například někteří učitelé nebo chroničtí pacienti, kteří se u svého praktického doktora registrovali už před několika týdny, výjimkou ale nejsou ani lidé z věkové skupiny 80+. Minulý týden podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky čekalo na svůj termín 30 000 lidí nad 80 let a 100 000 lidí ve věku 70 až 79 let.

Noví koordinátoři pro praktické lékaře

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger proto po čtvrtečním jednání vlády doporučil starším pacientům, aby místo čekání u svého praktika navštívili jedno z velkých očkovacích center. Jenže takové řešení má několik zádrhelů.

V první řadě mnoho lidé o takové možnosti vůbec neví a trpělivě čeká, až na ně přijde řada. K takovému postupu je ostatně vybízí i web Ministerstva zdravotnictví, na kterém se k očkování registruje.

„Žádáme o nerušení registrací a rezervací termínů na očkovacích místech, je tím narušena distribuce očkovacích látek a může dojít k jejich nespotřebování a znehodnocení,“ stojí tučným písmem na první straně registračního formuláře.

Redakce proto oslovila ministra Arenbergera s dotazem, zda by nebylo vhodné dlouho čekající lidi oslovit například po telefonu, pomocí SMS nebo e-mailem, a doporučit jim registraci v očkovacím centru.

„Situaci u praktiků řešíme komplexně. Kontaktujeme jednotlivé praktické lékaře, kde třeba mají frontu osmdesátníků, a přitom mají více vyočkovaných sedmdesátníků, nebo jiné skupiny, a prověřujeme, kde je problém. Zároveň jsme vytvořili síť krajských koordinátorů pro praktické lékaře, aby tyto případy přímo lokálně řešili,“ odpověděl Arenberger na dotaz redakce.

Zda to znamená dodání vakcín praktikům, u kterých se tvoří fronty, nebo třeba přeregistrování čekajících lidí do očkovacího centra, ale ministr neupřesnil.

„Tam to samozřejmě souvisí jak s distribucí vakcín konkrétním lékařům do konkrétních praxí, tak prověřením toho, kde vzniká ten problém,“ dodal ministr.

Šonka tento týden odmítl, že by praktici nemysleli na nejstarší a nejohroženější pacienty. Ze zhruba 3600 ordinací zapojených do očkování podle Šonky asi 560 nedostalo pro své pacienty žádnou vakcínu.

Podle našich výpočtů to vypadá, že u těchto je zhruba 11 000 osmdesátníků. Dalších asi 900 doktorů dostalo hodně málo, do sto kusů vakcíny," řekl v pondělí šéf Sdružení praktických lékařů.

Od nemocnic k očkovacím centrům

Kromě praktiků se vytvořila fronta na očkování také v nemocnicích. Zatímco například O2 Universum – které má zdaleka nejvyšší očkovací kapacitu v Praze – registruje podle webu Ministerstva vnitra přibližně stovku zaregistrovaných čekajících osob, v pražských nemocnicích je to mnohem víc:

Nemocnice na Homolce – 1762 čekajících, zatímco v posledním týdnu se uvolnilo pouze 1600 míst. Thomayerova nemocnice – 1757 čekajících. Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí – 1672.

Podle pražského koordinátora očkování Martina Ježka se v Praze vakcíny distribuují především do O2 Universa kvůli tomu, že zatímco Pfizeru nyní dostává Česká republika nadstandardní dodávky, u Moderny je to pouze okolo 300 000 dávek měsíčně.

A právě Modernu nyní dostávají praktičtí lékaři. Premiér Andrej Babiš uvedl, že všechny dávky Moderny dostanou právě praktici, v květnu by to mělo být 354 000 dávek.

Změna státní politiky očkování směrem k velkým očkovacím centrům přinesla kromě lidí zaseklých ve frontě v nemocnicích a u praktiků komplikaci i pro ty, kdo se v očkovacím centru registrovat nemohou, přestože patří do jedné z prioritních skupin. Konkrétně jsou to chroničtí pacienti, kteří nedosahují požadovaného věku, tedy například mladí lidé s cukrovkou, onkologickým onemocněním nebo poruchou imunity.

A systém protežování velkých očkovacích center samozřejmě vyvolává nevoli také u méně pohyblivých lidí, kteří musejí za vakcínou vážit dlouhou cestu, místo aby zašli ke svému praktikovi, který obvykle sídlí v místě bydliště.

Reklama

Související témata:

Doporučované