Hlavní obsah

„Nevzdáme se ani kousku území v Pacifiku,“ řekl Si Ťin-pching Mattisovi

Čína se nechce zdát svých umělých ostrovů v Jihočínském moři.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Americký ministr obrany James Mattis v úterý navštívil Čínu jako první šéf Pentagonu od roku 2014. Do Číny se vydal v době zvýšeného napětí mezi oběma státy.

Článek

Postoj Číny k suverenitě a teritoriální integritě je podle prezidenta Si Ťin-pchinga jasný a pevný. Řekl to v Pekingu americkému ministru obrany Jamesi Mattisovi. V Pacifiku se Čína podle Si Ťin-pchinga nevzdá ani kousku území.

Mattis v úterý navštívil Čínu jako první šéf Pentagonu od roku 2014. Do Číny se vydal v době zvýšeného napětí mezi oběma státy. Kromě obchodní války mezi země vráží klín právě otázka sporných území v Jihočínském moři, kde Čína buduje umělé ostrovy. 

V souvislosti s vojenskou aktivitou Číny v Jihočínském moři Spojené státy zemi nepozvaly k multinacionálnímu cvičení RIMPAC - největšímu vojenskému cvičení námořnictva na celém světě.

Mattis zároveň na konci května nepotěšil Čínu, když prohlásil, že Spojené státy budou pokračovat v námořních cvičeních v Jihočínském moři. Ta jsou vnímána jako snaha zpochybnit čínské územní požadavky vůči několika sousedním státům.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře a v určitých oblastech se o území pře se sousedními státy, jako jsou Filipíny, Malajsie, Brunej, Vietnam a Tchaj-wan.

Spojené státy Čínu kritizují za stavbu umělých ostrovů a zejména za jejich vybavování vojenskou technikou. Svoje aktivity v Jihočínském moři USA hájí dohledem na dodržování svobody plavby a přeletů, které podle nich Čína ohrožuje.

Přístup do Jihočínského moře je důležitý zejména kvůli významným obchodním trasám, jež ho křižují. Pod jeho dnem se také mohou nacházet dosud neobjevená ložiska ropy a zemního plynu.

Reklama

Doporučované