Hlavní obsah

Nevzhledný svah na kraji Olomouce se možná změní na rekreační oblast

Ilustrační snímek.

Reklama

Na přírodní a rekreační prostor by se mohla v budoucnu přeměnit rozsáhlá plocha ve Slavoníně na jihozápadním okraji Olomouce, která je nyní zanedbaná a stává se místem vzniku černých skládek.

Článek

Radnice nechá zpracovat studii zaměřenou na proveditelnost tohoto záměru. Rekultivace nevzhledného svahu ve Slavoníně si vyžádá investici několika desítek milionů korun. Na projekt bude nutné získat dotaci.

„Je to veliká a cenná plocha, která si rozhodně zaslouží náš zájem. Na tom, že se s ní musí v budoucnu něco udělat a postupovat přitom koncepčně, se shoduje vedení města i komise městské části,“ sdělil primátor Miroslav Žbánek (ANO). Lokalitu na vyvýšeném místě vymezují ulice Na Stráni a Zolova, fort číslo XI, slavonínská zahrádkářská kolonie a dálnice. Území je zčásti zemědělsky využíváno a jsou na něm betonové stavby úložiště kalů.

Rekultivace svahu ve Slavoníně by podle odhadu odborníků stála desítky milionů korun. „Na revitalizaci prostoru bychom mohli získat dotace, jen je třeba nejprve stanovit konkrétní plán obnovy a vyřešit majetkoprávní vztahy. Tento brownfield leží na pozemcích města, betonové stavby patří zemědělcům,“ podotkl Žbánek.

Na svahu ve Slavoníně by mohl vzniknout klidný veřejný prostor, který s centrem Olomouce propojí plánovaná cyklostezka. V úvahu připadá ovocný sad, rozhledna, vodní či mokřadní biotop. „Je třeba zajistit protierozní opatření, pracovat s krajinnou zelení, pečlivě zakomponovat do projektu vodní a mokřadní biotopy kvůli zadržování vody v krajině a konečně počítat i s biodiverzitou, vytvářet zde například broukoviště, útočiště pro plazy a podobná místa,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Přípravy projektu se ujme útvar hlavního architekta magistrátu. Podle primátora je nutné projednat oživení tohoto brownfieldu a koordinovat postup se zemědělci, kteří na pozemcích ve Slavoníně hospodaří. O budoucím využití lokality by měla jednat rada města. Radnice zároveň bude zjišťovat, které dotační programy by bylo možné na projekt využít.

Reklama

Doporučované