Hlavní obsah

New Orleans vyhlásil stav ohrožení kvůli kybernetickému útoku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americké město New Orleans vyhlásilo stav ohrožení kvůli kybernetickému útoku proti počítačovým systémům městské správy. Oznámila to televize CNN.

Článek

Starostka amerického města LaToya Cantrellová nařídila preventivně vypnout všechny počítačové servery, které městské úřady používají. Na některých z nich se objevily útočné viry požadující výkupné.

Radnice města doufá, že se útočníci nezmocnili žádných citlivých informací, uvedla CNN. Incident kromě místní policie vyšetřuje i Národní garda a agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle Cantrellové se podobný útok stal už letos v červenci, kdy hackeři napadli několik místních škol.

Ve městě se automaticky spustil twitterový varovný systém, který obvykle rozesílá naléhavé zprávy při hurikánech. Životně důležité služby, jako záchranáři nebo hasiči, fungují podle starostky bez přerušení. O původcích útoku zatím podle CNN nejsou žádné zprávy.

Stejný typ útoku jako v Benešově

Podobnému typu útoku čelila v týdnu také benešovská nemocnice. Hackerům se podařilo proniknout do jejích systémů a zašifrovat data. Nešlo spustit některé přístroje včetně počítačové sítě, všechny plánované operace byly zrušeny. Nemocnice žádala potenciální nové pacienty, aby vyhledali ošetření v jiné nemocnici, provoz nemocnice byl totiž omezený. Od pondělí by se mělo zařízení postupně vracet do normálního provozu. Povolil to Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a doporučil začít s obnovou nemocničního IT systému.

Útok na benešovskou nemocnici není zdaleka prvním ani posledním takovým útokem. Jenom letos se s ním podle statistik antivirové firmy Kaspersky setkala asi pětina tuzemských nemocnic. Útoky jsou běžné i v zahraničí, letos byly medializované například čtyři útoky na nemocnice v Rumunsku, před dvěma lety vyřadil na dlouhou dobu zdravotnictví v Anglii a Skotsku virus WannaCry, známé jsou také útoky v Německu, Spojených státech amerických nebo v Austrálii.

Podle výzkumu na singapurské Technické univerzitě v Nanyangu se útoky na zdravotnická zařízení začaly množit v posledních pěti letech. V roce 2018 hackeři mimo jiné ukradli osobní data tamního předsedy vlády Lee Hsien Loonga. Pro rok 2019 akademici předpovídají celosvětové ztráty ve zdravotnictví způsobené hackery ve výši 25 miliard dolarů, tedy přes 500 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované