Hlavní obsah

New York je korona-epicentrum USA. Učí se tanec jménem „sociální distance“

Foto: Profimedia.cz

Nejlidnatější město Spojených států je najednou liduprázdné.

Reklama

New York, kterému se často přezdívá „hlavní město světa“, se nyní stal hlavním americkým městem koronaviru. Epicentrum nákazy je právě zde. Ve městě přibývá nakažených pětkrát rychleji než ve zbytku Spojených států.

Článek

„Musíme se vypořádat s městem New York jako s velmi riskantní oblastí,“ řekl k situaci ve městě na východním pobřeží viceprezident Mike Pence.

Situaci ve světě sledujeme online

V pondělí 9. března se o pandemii mluvilo v New Yorku jako o něčem vzdáleném, v pátek 13. března už se týkala každého obyvatele. Jak píše reportér týdeníku The New Yorker Adam Gopnik: „Newyorčané se museli naučit nové taneční kroky jménem sociální distance“. Jediní, kdo se v Central Parku k sobě může přiblížit, jsou psi. Jejich páníčci se snaží držet si odstup. „Večerní choreografie zvířecího pudu a lidské opatrnosti,“ píše Gopnik v reportáži.

Foto: Profimedia.cz

Dynamické, tepající město je nyní tiché a bez lidí.

Tento týden je bilance v New Yorku ještě daleko vážnější. Diagnózu na COVID-19 si vyslechlo 14 800 obyvatel, skoro tři tisíce z nich jsou v nemocnici, šest stovek na jednotce intenzivní péče. Celkový počet obětí překonal hranici dvou set lidí. Guvernér státu Andrew Cuomo navíc prohlásil, že čísla se budou dozajista ještě strmě navyšovat.

Nemocnice v 8,5milionovém městě se tak změnily spíše na válečné zóny, jak píše agentura AP. „Ještě před týdnem byla představa, že bychom mohli napodobit Itálii, absurdní, dnes už ne,“ napsal podle agentury AP hlavní chirurg Kolumbijské univerzity Craig Smith svým kolegům.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní dopravní tepny bez aut.

Guvernér Cuomo se pustil do Trumpovy administrativy. Do newyorských nemocnic podle něj vláda neposlala dostatek plicních ventilátorů. „Poslali nám 400 ventilátorů, k čemu nám to je, když jich potřebujeme 30 tisíc?“ rozohnil se Cuomo na tiskové konferenci. Podle něj byla Trumpova reakce v první fázi velmi laxní a neodpovídala vážnosti situace.

Nemocnice v New Yorku se potýkají s nedostatkem veškerého zdravotnického materiálu. Například ve zdravotnickém centru Montefiore vedení oznámilo svým zaměstnancům, že jednorázové ochranné pláště a masky musí použít několikrát. „Bylo to, jako když na Vánoce dorazí Santa Claus,“ popisuje deníku The New York Times (NYT) dovoz materiálu vrchní sestra.

Foto: Profimedia.cz

New York bez lidí se nevidí každý den.

Školy jsou tu zavřené už přes týden, běžně přecpané vagony metra jsou poloprázdné, nejhlasitější ulice světa teď připomínají město duchů. Více a více Newyorčanů zjišťují, že onemocněli jejich přátelé, známí nebo kolegové z práce. „Není to krize, která se děje někomu jinému někde jinde. Tohle je něco, co pocítíme všichni,“ řekl podle NYT starosta města Bill de Blasio.

Bílý dům už varoval všechny občany Spojených států, aby zůstali ve čtrnáctidenní karanténě, pokud nedávno navštívili nejlidnatější americké město. Na úterní tiskové konferenci řekla Deborah Birxová, jedna z hlavních koordinátorek krizového týmu, že 60 procent případů v celých Spojených státech má původ právě v New Yorku.

Reklama

Doporučované