Hlavní obsah

Jeden z největších průvodů světa prošel New Yorkem

Foto: Profimedia.cz

Průvod se od roku 1924 stal pro miliony Američanů neodmyslitelnou součástí tradic Dne díkůvzdání.

Reklama

V New Yorku se každoročně ke Dni díkůvzdání koná jeden z největších průvodů na světě. Slavnostní 93. ročník průvodu Macy’s Thanksgiving Day Parade proběhl s obvyklými obřími balony a vystoupeními nejlepších kapel a tanečníků v zemi. Jde o jednu z nejstarších tradic ke Dni díkůvzdání.

Článek

Hlavní atrakcí průvodu jsou charakteristické balony v podobě nejrůznějších slavných postav americké popkultury. Jsou zde k vidění impozantní alegorické vozy, pochodové kapely i hudební vystoupení. Letošní akce se podle oficiálních stránek zúčastnily celebrity jako Céline Dion nebo The Black Eyed Peas. Přímo na Manhattanu se průvodu zúčastnilo více než 3,5 milionu lidí.

Američané slaví Den díkůvzdání každý čtvrtý čtvrtek v listopadu. Podle tradičního výkladu ho poprvé slavili na počest sklizně první úrody evropští osadníci se spřátelenými původními obyvateli v roce 1621. Loni Trump dal milost krocanům Drumstickovi a Wishboneovi, rok předtím prezident Barack Obama Taterovi a Totovi. Všichni od té doby spokojeně žijí na farmě.

Americký prezident Donald Trump v Bílém domě omilostnil krocana, který na Den díkůvzdání ve většině amerických domácností skončí na pekáči. Gesto sváteční dobré vůle se za posledních 30 let v úřadu prezidenta USA stalo tradicí, protože v USA se během Dne díkůvzdání spotřebuje až kolem 50 milionů krocanů. Prezident si při ceremonii v Bílém domě neodepřel žert na adresu demokratů, kteří se Trumpa snaží zbavit úřadu procedurou impeachmentu. Šéf Bílého domu krocanům poradil, aby za všech okolností zachovali klid.

Reklama

Doporučované