Hlavní obsah

Jeden z největších průvodů světa prošel New Yorkem

Foto: Profimedia.cz

Průvod se od roku 1924 stal pro miliony Američanů neodmyslitelnou součástí tradic Dne díkůvzdání.

Reklama

V New Yorku se každoročně ke Dni díkůvzdání koná jeden z největších průvodů na světě. Slavnostní 93. ročník průvodu Macy’s Thanksgiving Day Parade proběhl s obvyklými obřími balony a vystoupeními nejlepších kapel a tanečníků v zemi. Jde o jednu z nejstarších tradic ke Dni díkůvzdání.

Článek

Hlavní atrakcí průvodu jsou charakteristické balony v podobě nejrůznějších slavných postav americké popkultury. Jsou zde k vidění impozantní alegorické vozy, pochodové kapely i hudební vystoupení. Letošní akce se podle oficiálních stránek zúčastnily celebrity jako Céline Dion nebo The Black Eyed Peas. Přímo na Manhattanu se průvodu zúčastnilo více než 3,5 milionu lidí.

+1

Američané slaví Den díkůvzdání každý čtvrtý čtvrtek v listopadu. Podle tradičního výkladu ho poprvé slavili na počest sklizně první úrody evropští osadníci se spřátelenými původními obyvateli v roce 1621. Loni Trump dal milost krocanům Drumstickovi a Wishboneovi, rok předtím prezident Barack Obama Taterovi a Totovi. Všichni od té doby spokojeně žijí na farmě.

Americký prezident Donald Trump v Bílém domě omilostnil krocana, který na Den díkůvzdání ve většině amerických domácností skončí na pekáči. Gesto sváteční dobré vůle se za posledních 30 let v úřadu prezidenta USA stalo tradicí, protože v USA se během Dne díkůvzdání spotřebuje až kolem 50 milionů krocanů. Prezident si při ceremonii v Bílém domě neodepřel žert na adresu demokratů, kteří se Trumpa snaží zbavit úřadu procedurou impeachmentu. Šéf Bílého domu krocanům poradil, aby za všech okolností zachovali klid.

Reklama

Doporučované