Hlavní obsah

New York se připravuje na další útoky. Do bariér investuje miliardu korun

V New Yorku chtějí postavit více než 1500 ochranných sloupů proti teroristickým útokůmVideo: AP

 

Reklama

Na Times Square a v dalších deseti newyorských lokalitách letos postaví nové silniční bariéry. Ochranné sloupy mají snížit riziko teroristických útoků, zejména útoky motorovými vozidly. Starosta Bill de Blasio chce asi 1500 sloupů po celém městě.

Článek

New York chce letos na Times Square a v dalších deseti lokalitách postavit nové trvalé silniční bariéry. A to kvůli trvajícímu riziku útoků motorovými vozidly.

Starosta Bill de Blasio údajně hodlá zdvojnásobit schválenou částku 7,5 milionu dolarů (asi 159 milionů korun) pro výstavbu ochranných sloupků na známém náměstí. Dalších 50 milionů dolarů (více než miliardu korun) město vyčlenilo na instalaci 1500 sloupků ve zbytku New Yorku. Uvedl to server New York Post.

Už postavené sloupky na Times Square z loňského jara nakonec zastavily útok Richarda Rojase, který tehdy zabil mladou turistku a zranil dalších 22 lidí. „Sloupky mu zabránily v tom, aby zabil víc lidí,” řekl tehdy ředitel neziskové organizace Transportation Alternatives Paul Steely, zabývající se dopravní infrastrukturou New Yorku.

Původní rozpočet na instalaci nových sloupků na Times Square město schválilo jen několik týdnů před útokem Uzbeka Sayfulla Saipova. Ten zaútočil pronajatou dodávkou a zabil osm lidí. Město nyní nechce nic ponechat náhodě.

New York Post obdržel dokument, podle kterého budou kromě náměstí na křižovatce Sedmé avenue rozmístěny nové ochranné sloupky v deseti dalších klíčových lokalitách napříč městem.

Stavební práce na permanentních bariérách mají začít v březnu. Ještě tento měsíc však budou rozestavěny dočasné zábrany.

„V roce 2017 byli Newyorčané svědky hrozivé schopnosti lidí působit nám bolest, ať už to bylo v našem metru, na našich cyklotrasách nebo na Times Square. Víme, že musíme pro bezpečí lidí dělat ještě více, a proto jsme provedli analýzu toho, jak nejlépe zabezpečit naše ulice a veřejná prostranství,” citovala starostu de Blasia agentura AP.

Reklama

Doporučované