Hlavní obsah

New York zvažuje zavedení minimální mzdy pro řidiče Uberu, řada z nich se nezvládá uživit

New York chce dále regulovat sdílenou dopravu.Video: Twitter.com, AP

 

Reklama

New York zřejmě bude prvním velkým americkým městem, které přistoupí k regulaci finančních podmínek u společností sdílené dopravy. Řidičům Uberu nebo Lyftu chtějí úředníci zavést minimální mzdu.

Článek

Dopravní regulační komise Taxi and Limousine Commission v New Yorku předložila návrh na zavedení minimální mzdy pro řidiče jezdící pro společnosti využívající takzvané sdílené ekonomiky. Návrh se má podle listu The New York Times týkat firem Uber, Lyft, Via a Juno.

Komise chce návrhem bojovat s jedním z hlavních problémů těchto společností. Kvůli relativně nízké ceně nabízené služby a povinnosti odvádět provizi se řada řidičů nemá šanci uživit.

Návrh počítá s minimální hodinovou mzdou 17 dolarů a 22 centů, tedy přibližně 380 korun. Aktuálně si podle studie vypracované k návrhu newyorský řidič Uberu vydělá o tři dolary méně. Pokud by na zmíněnou hranici po zavedení nových pravidel nedosáhl, firma mu bude muset rozdíl doplatit.

Komise má pravomoc přijímat nové dopravní regulace bez souhlasu starosty New Yorku nebo městské rady. Starosta Bill de Blasio podle NYT bude přesto chtít změny s radou projednat.

„Jedná se o důležitý krok reagující na jednu z nejzásadnějších otázek současného dopravního průmyslu,“ řekla k návrhu jedna z komisařek Meera Joshiová.

Uber se proti návrhu ohradil v tiskovém prohlášení. Podle společnosti by takový krok vedl ke zdražení služeb a řidičům by uškodil. Zastánci návrhu naopak argumentují, že k naplnění nových podmínek by stačilo snížení firemní provize, která u Uberu může vystoupat až k 25 procentům.

Reklama

Související témata:

Doporučované