Hlavní obsah
Online

Německo nebude chtít testy po řidičích kamionů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Francie poskytne Česku k polovině března 100 000 dávek vakcíny proti covidu-10 od firem Pfizer/BioNTech. ČTK to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Na možnost, že by Francie Česku pomohla, upozornily dnes Hospodářské noviny s odkazem na francouzský zdroj. „Snažili jsme se již delší dobu získat nějakou vakcínu navíc, v Izraeli se nám to povedlo, že jsme to dostali darem. Francie nám teď slíbila 100 000 (vakcín) k 15. březnu,“ řekl premiér.

- Rakouský kancléř Sebastian Kurz chce zavést v zemi takzvané zelené pasy pro očkované, vyléčené a negativně testované na koronavirus i v případě, že se na tomto plánu neshodne celá Evropská unie. Začít fungovat by tyto certifikáty měly podle Kurzových představ již na jaře, informovala agentura APA.

- Německo nebude na hranicích žádat od řidičů kamionů testy na koronavirus. Na summitu Evropské unie to podle diplomatického zdroje Hospodářských novin prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka řekl ČTK, že o případných změnách zatím nemá informace.

  • HN: Francie je ochotná Česku poslat až sto tisíc dávek vakcíny

    Paříž je podle informací Hospodářských novin ochotná Česku poslat část svých vlastních zásob. „Ohledně vakcín je Francie otevřená k myšlence udělat gesto solidarity,“ citují Hospodářské noviny svůj francouzský zdroj. Podle deníku má jít až o sto tisíc dávek vakcíny proti covidu-19.

    ČTK dnes také informovala, že Česká republika a Slovensko by mohly získat shodně 100 000 vakcín proti covidu-19 v rámci žádosti o vypůjčení očkovacích látek od ostatních členských států Evropské unie. Řekl to dnes státní tajemník (náměstek) slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus.

    „My jsme na tom velmi špatně, v této chvíli hraje čas nejdůležitější roli. Proto žádáme, aby alespoň těch 100 000 (dávek) jako solidarita bylo doručeno do Česka a na Slovensko. Zdá se, že se nám to podaří,“ řekl Klus před poslanci evropského výboru slovenského parlamentu. Dodal, že by šlo o výpůjčku a tímto způsobem získané očkovací látky bude třeba patrně za měsíc vrátit.

  • Britská varianta je ve Francii na vzestupu, varoval premiér

    Nakažlivější britská varianta koronaviru se aktuálně týká asi poloviny osob s pozitivním testem ve Francii, sdělil dnes na tiskové konferenci francouzský premiér Jean Castex. Ministerský předseda podle agentury AFP upozornil, že v zemi by mohla být na konci prvního březnového týdne zavedena regionální opatření, celoplošná uzávěra však podle něj v plánu není.

    Podle údajů zveřejněných před týdnem se britská varianta ve Francii podílela na méně než 40 procentech případů, připomněla AFP. „Od konce ledna víme, že se šíří neslyšně a v určitý moment je schopná způsobit nové vzplanutí epidemie, protože je nakažlivější,“ sdělil dnes Castex.

  • Italská vláda zřejmě neuvolní covidová opatření do Velikonoc

    Italská vláda Maria Draghiho zřejmě do Velikonoc příliš neuvolní omezení zavedená kvůli šíření koronaviru. Informovala o tom dnes místní média s odkazem na středeční vystoupení ministra zdravotnictví v parlamentu. Ministerstvo zdravotnictví dnes ohlásilo silný nárůst nově nakažených koronavirem. Za 24 hodin jich přibylo bezmála 20 000, o 3500 více, než kolik země zaznamenala ve středu. Obavy znovu budí Lombardie.

    Podle agentury ANSA by vláda mohla v pondělí vyhlásit nový dekret s pravidly platnými od 6. března do 6. dubna. Kabinet debatuje o tom, zda o Velikonocích zavést, podobně jako o Vánocích, přísnější plošná pravidla. V Itálii nyní platí opatření na regionální úrovni podle epidemické situace na konkrétním území. To by v období do Velikonoc měl zachovat i nový dekret.

  • Lídři EU chtějí urychlit očkování i průjezd kamionů přes hranice

    Evropská unie musí co nejdříve urychlit schvalování, výrobu a distribuci vakcín proti covidu-19, aby očkování mohlo po počátečních problémech nabrat tempo. Shodli se na tom dnes prezidenti a premiéři unijních zemí, podle nichž jsou vzhledem k epidemické situaci dále nutná přísná omezení. Restrikce na hranicích by však podle jejich společného prohlášení neměly bránit plynulosti nákladní dopravy.

    Lídři také chtějí během příštích tří měsíců připravit podmínky pro vytvoření společného očkovacího certifikátu usnadňujícího lidem cestování.

  • Netanjahu pozastavil darování vakcín za diplomatickou podporu

    Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dnes pozastavila darování vakcín řadě států výměnou za diplomatickou podporu. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel. Mezi státy, jimž Izrael poslal vakcíny, je i ČR. Jde o 5 000 dávek očkovací látky Moderna a zaslány byly na žádost premiéra Andreje Babiše. Určeny jsou pro očkování vojáků sloužících v první linii v nemocnicích. Vakcíny od Izraele obdržel také Honduras.

    Rozhodnutí předsedy izraelské vlády dovoz vakcín spřáteleným zemím pozastavit přišlo poté, co generální prokurátor Avichaj Mandelblit zaslal dopis poradci pro národní bezpečnost Meiru ben Šabbatovi, v němž žádal o vysvětlení programu. K zastavení iniciativy vyzval také ministr obrany Benny Ganc s tím, že by o záležitosti měl jednat bezpečnostní kabinet.

  • Německo podle HN nebude chtít od řidičů kamionů koronatesty

    Německo nebude na hranicích žádat od řidičů kamionů testy na koronavirus. Na dnešním summitu Evropské unie to podle diplomatického zdroje Hospodářských novin prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka řekl ČTK, že o případných změnách zatím nemá informace. „Pokud k tomu dojde, bude to bezpochyby dobrá zpráva,“ dodal.

  • Británie snížila stupeň varování před pandemií covidu-19

    Rada zdravotních expertů v Británii dnes snížila varování před pandemií covidu-19 z nejvyššího pátého na čtvrtý stupeň. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Krok však neznamená automatické rušení koronavirových opatření, uvedla agentura DPA.

    Kolaps zdravotnického systému díky setrvale klesajícím přírůstkům nakažených v následujících třech týdnech nehrozí, píše se v prohlášení. Podle něj lze rovněž brzy počítat se značným pozitivním dopadem očkovací kampaně. Do té doby je ale třeba zachovávat ostražitost a dbát opatření proti šíření koronavirové nákazy: „Neměli bychom si dělat iluze - přírůstky nakažených, tlak na nemocnice a počet úmrtí jsou nadále vysoké.“

  • Řecko láká Brity na letní dovolenou, i ty neočkované

    Řecko je připraveno přivítat letos v létě britské turisty bez ohledu na to, zda se již nechali očkovat proti covidu-19, uvedl dnes podle agentury Reuters řecký ministr pro cestovní ruch Charis Theocharis. Řecko volá po zavedení očkovacích pasů v Evropské unii a věří, že by se díky nim mohlo v létě otevřít zahraničním cestovatelům.

    Řecko se v únoru dohodlo s Izraelem na zmírnění cestovních omezení pro izraelské občany, kteří doloží potvrzení o očkování. Řecký ministr pro cestovní ruch sdělil, že Atény diskutují o podobném ujednání s Londýnem. V tomto případě by se ale cesty do Řecka neměly omezit jen na oočkované.

  • Slovenský parlament rozhodne o prodloužení stavu nouze v pátek

    Slovenská sněmovna dnes druhým dnem pokračovala v jednání o prodloužení nouzového stavu v souvislosti s koronavirovou nákazou. Předsedající schůze nakonec ohlásil, že sněmovna bude o žádosti vlády prodloužit stav nouze do 19. března hlasovat v pátek dopoledne.

    Do rozpravy se přihlásili zejména poslanci opozice, která s prodloužením stavu nouze nesouhlasí. Tvrdili, že kabinet opatření řádně nezdůvodnil a že nouzový stav potřebuje kvůli zákazu shromažďování. Opozice kritizovala také tu část vládního materiálu, podle které nouzový stav bude potřebný až do dosažení takzvané kolektivní imunity, tedy po očkování alespoň 60 procent populace. Představitelé vládních stran tvrdili, že jde o nedorozumění.

  • Francie posílá do Česka vakcíny. Sama ale očkuje pomalu

    Premiér Babiš požádal prostřednictvím Evropské komise členské státy EU o solidární pomoc s vakcínami proti koronaviru. Jeho volání vyslyšela Francie. Ta ale bojuje s pomalým očkovacím programem i zhoršujícím se pandemickým stavem.

  • Sasko po dvou týdnech uzavírá školy v jednom z okresů

    Sasko dva týdny po obnovení prezenční výuky opět uzavírá základní školy a školky v okrese Vogtland u hranic s Českem. Naposledy půjdou žáci do tříd v pátek, uvedlo dnes saské ministerstvo školství a kultury. Důvodem je opětovné šíření koronaviru, počet nových případů na 100 000 obyvatel zde během sedmidenního období opět přesáhl kritickou hranici 200.

  • Čína schválila další dvě své vakcíny proti covidu-19

    Čínský lékový úřad dnes oznámil, že schválil pro široké nasazení proti covidu-19 další dvě vakcíny čínské výroby, informovala agentura Reuters. Čína tak povolila již čtyři vakcíny vzniklé na domácí půdě.

    Dvě nově schválené vakcíny jsou od firmy CanSino Biologics a od Wuchanského biologického institutu, který je přidružen ke státem vlastněné společnosti Sinopharm. Tyto přípravky se přidávají k očkovací látce CoronaVac od Sinovacu, schválené tento měsíc, a k jinému preparátu od Sinopharmu vyvinutému v pekingské pobočce firmy. Obě dříve schválené vakcíny již Čína exportuje. Žádnou vakcínu proti covidu-19 vyrobenou západními zeměmi zatím Peking neschválil.

  • Sýrie oznámila, že má vakcínu proti covidu-19, nesdělila odkud

    Syrská vláda obdržela vakcíny proti covidu-19 od spřátelené země. Dnes to oznámil syrský ministr zdravotnictví Hasan Ghabbáš, aniž upřesnil, o kterou zemi se jedná. Spekuluje se, že jde o ruské preparáty. Vakcinace má podle ministra v Sýrii začít příští týden. Jako první budou očkováni zdravotníci, informovala agentura AP.

  • Svět má podle Univerzity Johnse Hopkinse 2,5 milionu obětí covidu-19

    Ve světě zemřelo už více 2,5 milionu lidí nakažených covidem-19. Vyplývá to z průběžně aktualizovaných statistik na webu americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje. Koronavirem se podle těchto údajů nakazilo skoro 113 milionů lidí. Milník byl překonán bezmála rok poté, co Světová zdravotnická organizace klasifikovala situaci kolem viru SARS-CoV-2 jako pandemii.

    Před rokem evidovala JHU necelých 3000 obětí tehdy ještě nového respiračního onemocnění, které bylo poprvé zachyceno v Číně.

  • Ruskou nebo čínskou vakcínu si píchnu, až uvidím data, říká poradce EMA

    Sputnik V o schválení EMA nepožádal, ale jestli se tak stane, jeho výrobce čeká i inspekce továren. Ačkoli situace v EU začíná být optimistická, je možné, že na koronavirus nikdy nezapomeneme, hodnotí hlavní lékařský poradce EMA.

  • Rakousko chce zavést covidové „zelené pasy“ i bez dohody v EU

    Rakouský kancléř Sebastian Kurz chce zavést v zemi takzvané zelené pasy pro očkované, vyléčené a negativně testované na koronavirus i v případě, že se na tomto plánu neshodne celá Evropská unie. Začít fungovat by tyto certifikáty měly podle Kurzových představ již na jaře, informovala dnes agentura APA.

    „Tento projekt musí být každopádně realizován na jaře. Když ne v celé Evropě, tak na národní úrovni s odpovídajícími dohodami s dalšími státy, kde bude platit něco podobného,“ řekl Kurz před začátkem dnešního videosummitu, na němž unijní lídři debatují o dalším společném postupu proti koronavirové nákaze.

  • Slovensko získalo pomoc jen od Rumunska

    Slovensko po žádosti o poskytnutí zdravotnických specialistů kvůli nemoci covid-19 získalo zatím pomoc jen z Rumunska. Země ještě jedná s Dánskem, se zdravotníky z jiných států nepočítá. Novinářům to dnes řekl náměstek slovenského ministra zdravotnictví Peter Stachura. Slovensko čelí silné druhé vlně koronavirové nákazy, během které se v přírůstku úmrtí na covid-19 dříve dostalo v přepočtu na obyvatele na první místo na světě.

    „Kladnou odpověď jsme dostali jen z rumunské strany. Oslovila nás dánská strana. Co se týče personálu, v každé zemi je situace velmi napjatá. Neočekávám, že další země nám budou moci poskytnout personál, který je stěží nahraditelný,“ řekl Stachura, jenž přivítal skupinu rumunských zdravotníků.

  • Bahrajn jako první schválil nasazení vakcíny od Johnson & Johnson

    Bahrajn dnes jako první země světa schválil nouzové nasazení jednodávkové vakcíny proti covidu-19 od americké farmaceutické firmy Johnson & Johnson. S odkazem na bahrajnské úřady o tom informovala agentura Reuters.

    Vakcínu od Johnson & Johnson lze na rozdíl od vakcíny od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna uchovávat až tři měsíce v lednici, což usnadňuje distribuci. Byla vyrobena na podobném principu jako vakcína firmy AstraZeneca, která však vyžaduje aplikaci dvou dávek.

  • Lídři EU jednají o boji s covidem, chtějí urychlit očkování

    Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes odpoledne zahájili videokonferenci, při které se chtějí domluvit na dalším společném postupu proti koronavirové nákaze, jež některé země včetně Česka nutí opět zpřísňovat restrikce. Podle šéfa Evropské rady Charlese Michela je hlavním tématem videosummitu snaha urychlit očkování, zefektivnit boj proti novým koronavirovým mutacím a zajistit přes mnohdy přísné kontroly plynulý provoz na hranicích.

    „Náš boj proti pandemii pokračuje. Je stále náročný kvůli šíření nových mutací a kvůli nutnosti správně vyvážit omezení a hladký pohyb zboží a služeb na jednotném trhu,“ uvedl před jednáním Michel.

  • OLAF: Podvodníci chtěli prodat vládám v EU 900 milionů vakcín

    Několik členských států EU informovalo Brusel o pokusech podvodných firem prodat vládám celkem 900 milionů dávek vakcín proti covidu-19 v hodnotě 12,7 miliardy eur. Podle agentury Reuters to dnes oznámil Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), podle nějž podvodníci vystupovali jako „údajní prostředníci“ mezi státy a farmaceutickými společnostmi. Ty však dlouhodobě tvrdí, že očkovací látky prodávají výhradně přímo vládám.

    OLAF varoval členské státy před podvodnými nabídkami vakcín již minulé pondělí a zahájil v této věci vyšetřování. Podle generálního ředitele úřadu Villeho Itäläho mohou zločinci například vládě nabídnout velké množství vakcíny, doručit jí jen vzorek, vyžádat si část platby dopředu a následně zmizet.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy