Hlavní obsah

Newyorské čarodějky se v sobotu chystají proklít Bretta Kavanaugha

Soudce amerického Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh bude terčem čarodějnického „útoku“.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Brooklynské knihkupectví Catland Books bude v sobotu hostit veřejné zaklínání nového soudce Nejvyššího amerického soudu Bretta Kavanaugha. Obchod už dříve zorganizoval podobný ceremoniál například pro amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Čarodějnická seance je podle spolumajitelky knihkupectví Dakoty Braccialeové projevem občanské nespokojenosti a pro společnost bude prospěšná, přestože se k ní mnozí staví skepticky.

Samotný zaklínací ceremoniál se bude skládat ze dvou částí. Při té první si budou přítomní představovat soudce Kavanaugha, zatímco budou páleny svíčky a předčítána slova kletby. Součástí obřadu bude podle The Guardian také například hřbitovní zemina nebo hřebíky určené pro dřevěné rakve.

Akce se může zúčastnit prakticky kdokoliv. Knihkupectví na událost, o kterou na Facebooku projevilo zájem více než 15 tisíc lidí, prodávalo vstupenky za 10 dolarů. Polovinu ze vstupného obchod daruje organizacím hájícím ženská a LGBT práva. Lístky se podle organizátorů už vyprodaly.

Událost už rozpoutala ve Spojených státech kontroverze. Do čarodějek se pustila například televize Fox News nebo Amy Kremerová ze spolku Women Vote Trump (Ženy volí Trumpa). Podle ní je to další způsob jak veřejně hanit republikány. „Co se nyní děje je děsivé. Sarah Sandersovou vyhánějí z restaurací. Víte co, děje se toho mnoho. Teď zase máme čarodějky, které se chystají proklít Bretta Kavanaugha,“ řekla v debatě na MSNBC.

Akce se dostala i do hledáčku Tuckera Carlsona z Fox News. Ten ve svém pořadu útočil zejména na darování části vstupného zmíněným organizacím. Mezi ně mimo jiné patří Planned Parenthood, která se zaměřuje na sexuální osvětu a staví se také za možnost legálního přerušení těhotenství. Darování peněz Planned Parenthood Tucker označil za „financování rituálů s lidskými oběťmi“.

Braccialeová pro The Guardian přiznala, že záměrem akce je i provokace amerických konzervativců. Knihkupectví povětšinou organizuje protesty ve více tradičním duchu. Okultismus útočí přímo na citlivé místo křesťanských fundamentalistů. „To je jeden z důvodů, proč jsme k tomu přistoupili. Občas je třeba oplácet stejnou mincí. Nevěříme ve věci jako je pacifismus, kdy jdou všichni ruku v ruce. Pokud chcete ovládnout zemi, ovlivňovat volby, zakázat potraty a ublížit sexuálním menšinám, nebude to přátelská výměna. Pokud se někdo chce chovat jako tyran, musí počítat s tím, že se někdo ozve a vrátí mu to. A proč by to nemohla být zrovna parta čarodějek z Brooklynu,“ uvedla.

Organizátorka akce je také připravena protest i jeho formu hájit na půdě jeho odpůrců. Podle The Guardian už souhlasila s účastí na víkendové debatě stanice Fox News. „Vyrůstala jsem v domě, kde Fox News jelo pořád dokola. Znám jejich taktiky. Pokud se nenecháte, narazí,“ zakončila.

Reklama

Související témata:

Doporučované