Hlavní obsah

Nextbike jedná s Pardubicemi o dotaci na provoz sdílených kol

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Česko-německá firma Nextbike, která v Pardubicích provozuje službu sdílených kol, chce dotaci od magistrátu. Žádá 1,5 milionu Kč ročně, aby lidé měli dál prvních 15 minut půjčení kola zdarma. Město tolik dát nechce.

Článek

„Propady dopravního podniku jsou obrovské. Budeme hledat jiné řešení, nebudeme mu posilovat konkurenci. Výpůjčitel by se měl víc podílet na ceně půjčovného,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Sdílená kola jsou v Pardubicích od konce května loňského roku, prvních 15 minut mají uživatelé zadarmo. Mnoho jízd lze v krajském městě uskutečnit do 15 minut, protože není tak velké. Další půlhodina je za 20 korun. Aby zůstaly zachované platební podmínky výpůjčky, jedná soukromá firma s městem o dotaci.

„Příští týden by měla být další schůzka, kde se budou řešit detaily ohledně rozpočtu. Zájem o kola byl velký, až nad očekávání, samozřejmě v zimě lidé jezdí méně,“ řekl Tomáš Karpov z firmy Nextbike.

Podle Kvaše mají sdílená kola uplatnění. Se službou je město spokojené. Kola jsou na 35 stanovištích, je jich zhruba stovka. Lidé si je půjčují přes aplikaci. Firma Nextbike je v ČR ve 14 městech, například v Hradci Králové, Brně, Praze nebo Olomouci či Mladé Boleslavi.

Firmu Nextbike Czech Republic založily v září 2017 německá bikesharingová společnost Nextbike a výrobce jízdních kol Olpran. „Budeme se snažit s městem dohodnout. Věříme, že služba je pro město přínos. Navýšení kol a počtu stanic by oslovilo další uživatele, služba by se mohla zefektivnit,“ řekl Karpov.

Reklama

Doporučované