Hlavní obsah

Neymar, lidská práva, ale i česká reprezentace. Katar chystá fotbalový šampionát, který nemá obdoby

Katar bude pořádat MS ve fotbale 2022, proč je šampionát tak kontroverzní?

 

Reklama

Katar si zamiloval fotbal. V nejbohatší zemi světa se má za pět let uskutečnit fotbalové mistrovství. V rámci příprav Katar pořádá řadu akcí, na jednu z nich se vydala i česká reprezentace.

Článek

Když před sedmi lety vybral výkonný výbor FIFA Katar jakožto pořadatelskou zemi pro světový šampionát 2022, mnozí si klepali na čelo. Z blízkovýchodního státu se ale během sedmi let stala země s neuvěřitelnou vášní pro fotbal. Katařané pořádají všemožné fotbalové akce a vlastní dokonce i fotbalové kluby, do nichž nakupují ty nejdražší hráče. Naposledy Mbappého s Neymarem do Paříže Saint-Germain.

Nakupováním drahých hráčů to ale nekončí, Katar myslí i na budoucnost. Do místní Aspire Academy stahuje talenty z celého světa, aby je naturalizoval. O sedm let později tak pořadatelství světového šampionátu, které se prvně zdálo pouze jako nepodařený vtip, dostává reálné obrysy.

Katar se ale dostává pod palbu kritiky v otázce dodržování lidských práv. Jde především o námezdní pracovníky, kteří staví v zemi potřebnou infrastrukturu. Podle lidskoprávních organizací pracují v podstatě v otrockých podmínkách. Katarští představitelé slíbili nápravu, ale k žádnému zásadnímu zlepšení nedošlo.

Do Kataru v úterý odcestovala na přípravné dvojutkání česká fotbalová reprezentace. Na Blízkém východě se utká s národními týmy Islandu a Kataru. Nejbohatší země světa se těmito přípravnými turnaji chystá na světový šampionát za pět let. Užijí si účastníci mistrovství luxus a přepych, proč se bude hrát v prosinci a budou si vůbec fanoušci moci dát pivo? To jsou otázky pro fotbalového experta Seznam Zpráv Luďka Mádla.

Video: Podívejte se na rozhovor s Luďkem Mádlem o tom, jak se Katar připravuje na MS ve fotbale.

Reklama

Související témata:

Doporučované