Hlavní obsah

Než se Babiš a Blatný nechali očkovat proti covidu, dostali varování

Premiér a jeho ministr dostávají první dávku. Od auditorů se už vědělo, že očkování míří do problémů.

Reklama

aktualizováno •

Krátce před importem prvních vakcín do Česka dostalo Ministerstvo zdravotnictví analýzu auditorů, že očkování proti koronaviru, k němuž veřejnost upírala velké naděje, není dostatečně připraveno.

Článek

Čtyři dny před tím, než si premiér Babiš a ministr zdravotnictví Blatný nechali píchnout první dávku vakcíny, přišlo varování, že s masivní očkovací akcí proti koronaviru budou problémy.

Na Ministerstvo zdravotnictví doputovala analýza auditorské společnosti Ernst & Young, kterou si Blatného resort objednal a zaplatil za ni 396 tisíc korun bez DPH.

Interní dokument, který mají Seznam Zprávy k dispozici a o kterém informoval také Deník N, na téměř šedesáti stranách popisuje, jak je stát na logisticky extrémně složitou akci připraven. Uvádí se v něm, co je potřeba všechno udělat, aby očkování obyvatel proběhlo hladce. Nebo jak zajistit pro očkování dostatečné kapacity.

To nedůležitější shrnuli experti z Ernst & Young do čtyř odstavců. V nich napsali, že příprava očkování proti covidu-19 byla až do posledních týdnů roku 2020 nedostatečná.

Zkritizovali také, že nemocnice, praktičtí lékaři nebo distributoři nemají do poslední chvíle před spuštěním očkování konkrétní informace. „Nejsou proto schopni garantovat naplnění ambiciózních plánů,“ píše se v analýze Ernst & Young.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že analýza byla součástí interního jednání. „Zmiňovaná analýza slouží jako podpůrný dokument, a to hlavně proto, že jde o logisticko-zdravotnickou akci v rozsahu, kterou Česká republika doposud nezažila. Pomohla nám nastavit systém, jak se vypořádat s očkovací strategií zejména do budoucna,“ doplnila.

Ministr Blatný minulou středu v Senátu obecně řekl, že dokument použili při přípravě a finalizaci očkovací strategie.

Její poslední konečná verze byla přitom hotova až před polovinou ledna. A právě v této době se objevily případy, kdy vyšla v souvislosti s očkováním najevo první vážná pochybení v očkovací akci.

Jak například Seznam Zprávy zjistily, přednostně - mimo pořadí proklamované Babišem a Blatným - se nechala naočkovat náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, ředitel největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP Zdeněk Kabátek anebo pracovníci z kanceláří Státního zdravotního ústavu.

Foto: Ernst & Young, Seznam Zprávy

To nejdůležitější z analýzy.

Dokument od Ernst & Young však už v prosinci upozornil také na další problém.

„Komunikace na veřejnost: neexistuje, nebo jen velmi omezeně, což může ohrozit motivaci lidí i řízení poptávky nezbytné pro realizaci projektu. Vzhledem k postupnému náběhu dodávek je klíčové veřejnost efektivně informovat o reálné dostupnosti vakcíny,“ uvádí se v dokumentu.

Za nedostatečnou komunikaci kritizovala ministerstvo opozice i někteří odborníci. A ani více než měsíc po odevzdání této analýzy se situace příliš nezměnila.

„Informační kampaň se připravuje ve spolupráci s Úřadem vlády a Ministerstvem zdravotnictví. Nakupujeme mediální prostor,“ uvedl ministr Blatný minulou středu v Senátu. O den později informoval Úřad vlády, že vydá do půlky února na sociálních sítích sérii videí, která mají vyvracet dezinformace šířené o očkování.

Zmíněná analýza vznikla poté, co se zástupci Ernst & Young sešli během prosince s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou a s úředníky Ministerstva zdravotnictví. Jednali také s pracovníky ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, zdravotních pojišťoven nebo z Národní agentury pro komunikační a informační technologie.

A v dokumentu také napsali o registračním systému, který byl kvůli očkování spuštěn 15. ledna pro lidi starší 80 let. Také s ním byly problémy. Lidé třeba dlouho čekali na zaslání SMS s potvrzovacím kódem.

Už v prosinci přitom pracovníci Ernst & Young psali, že vše probíhá se zpožděním.

„Objednávkový systém je diskutován, ale dosud není znám konkrétní harmonogram jeho přípravy,“ napsali tehdy konkrétně.

Foto: Ernst & Young, Seznam Zprávy

Firma EY napsala, co je nutné udělat.

Za problém také považovali, že nejsou mobilizována „mega očkovací centra“. V dokumentu se píše, že mělo být jedno v Letněnech, kde je několik měsíců prázdná polní nemocnice, která za celou dobu od zřízení nepoznala ani jediného pacienta.

A v pátek ministr Blatný ukončil její historii oznámením, že zdejší provoz bude ukončen, protože do ní nejsou lidé. I tak vyjde nájem prostor polní nemocnice na nejméně 66 milionů korun.

Důležité podle analýzy auditorů také bude, kolik vakcíny dokážou naočkovat v budoucnu praktičtí lékaři.

„Pokud plánovaná kapacita praktických lékařů nedosáhne potřebné kapacity, bude nutné přehodnotit časové cíle vakcinace, priority, případně skokově navýšit kapacit ‚mega center‘,“ píše se dále v dokumentu.

Právě v nich by se mělo naočkovat zhruba 80 tisíc lidí měsíčně. Jenže v případě praktických lékařů se počítá s tím, že každý měsíc naočkují přes jeden milion lidí.

Už nyní je jasné, že se protáhne první fáze očkování. Během ní dostávají očkování zdravotničtí pracovníci, senioři starší 80 let, lidé, kteří zajišťují testování na koronavirus, nebo další důchodci a klienti a personál v zařízeních poskytujících sociální služby.

Původně měla trvat do konce února. Jenže ministr Blatný v Senátu uvedl, že se tato část obyvatel podaří naočkovat až do konce března. A to ještě v případě, že do Česka doputuje dostatečné množství vakcíny proti covidu-19.

Článek jsme doplnili o informaci, že o dokumentu informoval také Deník N.

Reklama

Doporučované