Hlavní obsah

Než vás zatknou, natočíte mi pivo? Hygienici udělali zátah na hospody

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hygienici s policií kontrolovali dodržování mimořádných opatření. I v kinosálech.

Reklama

Hygienici po celém Česku ve spolupráci s policií uspořádali zátahy na provozovatele hospod, restaurací, ale i kin a divadel. Kontrolovali dodržování epidemických opatření. Reportéři Seznam Zpráv byli u toho.

Článek

Skupina hygieniků vchází do dveří smíchovského podniku za doprovodu asi deseti policistů. Někteří z nich zůstávají u vchodu. Hosté lokálu překvapivě zvedají hlavy od načepovaného piva a čekají, co se bude dít: „Dobrý večer, jsme z hygienické stanice a kontrolujeme dodržování mimořádných opatření, mohl byste mi, prosím, ukázat doklad o bezinfekčnosti?“

Je první listopadový čtvrtek a po celé republice se konají „hygienické zátahy“. Zástupci hygienických stanic namátkově kontrolují v hospodách, restauracích, kavárnách, ale i v divadlech nebo kinech, zda lidé dodržují protipandemická opatření. Aktuálně platí, že pro vstup do provozovny musí mít člověk doklad o očkování, aktuálním testu nebo nedávno prodělané nemoci.

„Když vás zatknou, tak mi předtím, prosím, ještě natočte pivo!“ volá na obsluhu pan Lubor. Potvrzení o očkování měl, ukázal ho hygienikům a pochvaluje si, jak je to správné. „Kontroly schvaluju! Měly by být i častější,“ komentuje. V hospodě, kam šel na pivo, je aktuálně víc policistů než zákazníků.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hygienik kontroluje hosty podniku.

U vedlejšího stolu ale nastal problém. Mladík u sebe neměl potvrzení o bezinfekčnosti, ale ani doklad totožnosti. Situaci tak museli vyřešit právě přítomní strážníci. Za oba prohřešky dohromady dostal muž pokutu tisíc korun.

Provozní u výčepu nervózně obsluhuje zbylé stoly. Právě na zaměstnancích provozoven stojí zodpovědnost, jestli mají zákazníci doklad o své bezinfekčnosti. Tento konkrétní prohřešek ale hygiena vyřešila dohodou. „Ptala jsem se hostů a oni mi řekli, že doklad mají, takže mi hygiena pokutu nedala,“ vysvětluje výčepní reportérům.

Nemalá skupina policistů a hygieniků procházející smíchovskými ulicemi budí respekt i pozornost okolí. „To vypadá jako nějaký zátah,“ směje se skupinka u zastávky tramvaje. Čelo hygienicko-policejního pelotonu zamířilo do dalšího podniku.

Tady sedí u několika stolů dohromady asi šest lidí. Překvapeně ukazují QR kódy na svých telefonech nebo po kapsách loví vytisknuté papíry s dokladem o očkování. U některých je vidět opravdová nervozita, telefony drží s lehce roztřesenýma rukama. Každý den kolem sebe asi nemívají skupinu ozbrojených policistů.

U baru sedí štamgast a baví se přítomností policejního sboru. „Nedusíte se v tom už?“ ptá se policisty a ukazuje na jeho nasazený respirátor. „Já už se v tom dusím i v tramvaji,“ dodává a užívá si, že jakmile konzumuje, svůj FFP2 může mít schovaný v kapse.

Před hospodou postává zbytek skupiny hygieniků, kteří čekají, než ostatní doúřadují uvnitř. „Proč se nemůžou tyhle akce dělat v létě?“ stěžuje si jedna z nich a poskakuje na místě, aby se zahřála. „Kdyby se to lidi naučili už v létě, bylo by to fajn,“ odpovídá jí kolega.

Na marvelovku jen v respirátoru

Cílem čtvrtečního zátahu ale nejsou jen restaurace či hospody. Hygienici se zaměřují také na divadla nebo kina. V divadelním sále kontrolují, zda je hlediště opravdu dostatečně daleko od jeviště, aby nedošlo k nákaze mezi herci a diváky. Namátkově také kontrolují přicházející návštěvníky.

Podobně to vypadá v kině. Hygienici si vybírají návštěvníky a žádají je o doložení očkování, testu nebo prodělané nemoci. „Klidně si ten popcorn odložte, my počkáme,“ snaží se uklidňovat očividně překvapené diváky.

Kontrolorská skupina ale vchází i do samotných kinosálů při závěrečných titulcích filmu. Sledují, jestli mají diváci nasazené respirátory. Zjišťují, že většina z přítomných ho odložila. Právě končí nový film z dílny studia Marvel. Dva z policistů se staví zády k plátnu. „My na to hrozně chceme jít, neříkejte nám, co se tam děje,“ spílají reportérům.

Jen co se v sále rozsvítí, hlavní slovo si bere mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík: „Vážení, připravte si, prosím, doklady o bezinfekčnosti. Také bych vás chtěl upozornit, že většina z vás nemá nasazený respirátor. Nebudeme vás za to tentokrát pokutovat, ale uvědomte si, že ohrožujete zdraví svého okolí. Právě teď jsme na stanici řešili případ z divadla, kde se nakazilo během představení 20 lidí,“ pronáší k přítomným apelativní řeč. Všechny diváky hygienici při východu ze sálu zkontrolovali. Všichni měli doklady v pořádku.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kontrola probíhá i uvnitř kinosálů.

„Stává se, že nám u poklady někdo odmítá ukázat doklad o bezinfekčnosti. Dovnitř ho ale nepustíme. Občas je to opravdu nepříjemné,“ popisuje denní praxi v kině vedoucí dne.

Hygienici jsou spokojeni. Akce se podle nich vydařila, protože naprostá většina lidí u sebe měla vyžadované dokumenty. Navštívili devět provozoven, zkontrolovali 145 lidí, doklad o bezinfekčnosti neměly tři osoby. „Lidé spolupracovali, nesetkali jsme se s žádnou negativní reakcí,“ hodnotil večer Zbyněk Boublík. Podobné namátkové kontroly hygieniků podle něj budou pokračovat i nadále.

Reklama

Doporučované