Hlavní obsah

Nezahrávejte si s Trumpem, varoval Pence KLDR. Prezident USA by mohl ze summitu vycouvat

Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Summit je v ohrožení již od minulého týdne. Severní Korea jeho zrušením pohrozila kvůli probíhajícímu vojenskému cvičení Spojených států a Jižní Koreje na Korejském poloostrově. Nelíbí se jí ani tlak vyvíjený na zrušení severokorejského jaderného programu.

Článek

Viceprezident USA Mike Pence varoval Severní Koreu, aby si nezahrávala s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Podle Pence není vyloučeno, že Trump z plánovaného červnového summitu s lídrem KLDR Kim Čong-unem vycouvá. Podle prohlášení amerického ministra financí Stevena Mnuchina ale Trump neztrácí nadšení a setkání s Kim Čong-unem rušit nehodlá. V úterý se prezident USA setká s Mun Če-inem, prezidentem Jižní Koreje, s nímž bude řešit podrobnosti summitu, který se má konat 12. června.

Summit je v ohrožení již od minulého týdne. Severní Korea jeho zrušením pohrozila kvůli vojenskému cvičení Spojených států a Jižní Koreje na Korejském poloostrově. Nelíbí se jí ani tlak vyvíjený na zrušení severokorejského jaderného programu.

Představitele KLDR rozhořčil návrh amerického národního poradce pro bezpečnost, aby Severní Korea provedla denuklearizaci podle libyjského modelu. V roce 2003 souhlasil bývalý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí po dohodě se západními státy s denuklearizací výměnou za uvolnění sankcí, načež ho v roce 2011 zabili Západem podporovaní libyjští rebelové.

Do KLDR na zavření jaderné střelnice přijeli zahraniční novináři

Do Severní Koreje v úterý přicestovala malá skupina zahraničních novinářů, kteří budou zpravodajsky pokrývat likvidaci tamního jaderného testovacího střediska. Informovala o tom agentura AP, jejíž zpravodaj je součástí delegace žurnalistů. KLDR přislíbila zničit zkušební polygon, což označuje za potvrzení závazku skončit se zkouškami jaderných zbraní.

Reklama

Doporučované