Hlavní obsah

Nezakazujme rap. Kontrolujme ho, říká Putin k oblíbenému žánru ruské mládeže

Putin: Úřady by měly kontrolovat rap, nikoli ho zakazovat.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Přístup ruského prezidenta k hudebnímu žánru rapu se obrátil. Zatímco nedávno úřady v zemi ještě brojily proti vystupování raperů i rockerů, nyní Putin seznal, že tudy cesta nevede.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin je znepokojený narůstající popularitou rapu mezi ruskou mládeží. Prohlásil proto, že chce, aby ruské úřady přišly se způsoby, jak populární hudbu, zejména pak zmíněný žánr, kontrolovat, místo toho, aby tuto produkci zakazovaly, napsala agentura AP. Ruský prezident to uvedl při sobotní schůzce se svými kulturními poradci v Petrohradu.

„Jestliže je nemožné to zastavit, musíme to řídit a kontrolovat,” řekl šéf Kremlu. Dodal, že pokusy zakázat určitým umělcům vystupovat budou mít opačný efekt a naopak zvýší jejich popularitu.

Putin rovněž poznamenal, že „rap je založen na třech pilířích: sexu, drogách a protestu”. Znepokojují ho zejména drogová témata, která v rapu převládají. „To je cesta směrem k degradaci národa,” dodal.

Ruští rapeři a rockoví muzikanti si v poslední době stále častěji stěžovali na rušení svých koncertů a šikanu ze strany úřadů. Stížnosti se objevily zejména po soudu s populárním raperem a kritikem režimu Huskym, který si měl za svůj improvizovaný výstup na střeše auta odsedět 12 dní ve vězení. Raper nakonec vyvázl bez trestu.

Reklama

Doporučované