Hlavní obsah

Nezákonné exekuce: Soud nabídl kličku věřiteli, jak si část peněz ponechat

Pokud exekuce zastaví věřitel, o nákladech i odměnách rozhoduje namísto soudu exekutor.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle odborníků je velký rozdíl v tom, jestli neplatnou exekucí zastaví soud nebo exekutor na pokyn věřitele.

Článek

Zhruba 133 tisíc exekucí poslalo Ministerstvo spravedlnosti soudům na začátku léta s tím, aby prověřily, jestli nejsou vedené na základně neplatné rozhodčí doložky a pokud ano, aby je zastavily.

Seznam narazil na první případ, kdy se soud rozhodl vyjít vstříc ne dlužníkovi, ale věřiteli. Oficiálně se totiž zeptal věřitele, zda nechce zastavit exekuci sám.

„Ve shora uvedené věci Okresní soud ve Svitavách s ohledem na podnět Ministerstva spravedlnosti ČR… ale zejména s ohledem na vývoj judikatury Ústavního soudu ČR a Nejvyššího soudu ČR, Vás žádám o vyjádření, zda oprávněný navrhuje zastavení exekuce, respektive souhlasí se zastavením exekuce,“ dotazuje se v dopise soudce Zdeněk Fric právního zástupce věřitele.

A ještě dodává, že v případě, že věřitel exekuci nechce zastavit, ať se ke svému postojí vyjádří.

Na případ upozornil poslanec Patrik Nacher (ANO), který se problematickými exekucemi zabývá.

„Pro mě je to úplně šokující, soud se nemá co koho ptát, on má rozhodnout,“ říká Nacher a dodává, že v případě, kdy exekuce splňuje podmínky netransparentního výběru rozhodce, tak to má soud zastavit automaticky.

To jestli exekuci zastaví soud nebo věřitel není jen kosmetická drobnost. Ve hře je totiž rozhodnutí o nákladech na řízení, odměně pro exekutora i už vymožené peníze.

V případě, že exekuci zastaví soud, stejně tak rozhoduje i o nákladech. Ovšem pokud se exekuci rozhodne zastavit věřitel, tak celou věc posuzuje pouze exekutor. A ten pak rozhoduje o nákladech, ale i o své odměně.

„Zvolili jsme takový postup, protože ho považujeme za správný,“ říká Zdeněk Fric, předseda okresního soudu ve Svitavách. Nejdříve podle něj soud oslovuje exekutory, aby zjistil, jestli exekuce stále běží. Následně dává prostor pro vyjádření věřitelům. Podle Frice se může dlužník bránit i v okamžiku, kdy o nákladech na řízení nerozhodne soudce ale exekutor.

Odborníci na exekuce s ním ale nesouhlasí.

„Správně by po zastavení protiprávní exekuce měl exekutor tyto peníze vracet. No ale pokud exekutor sám rozhoduje o své odměně, tak mnohdy rozhodne tak, že nic vracet nemá,“ říká Tomáš Pospíšil, ředitel projektu Exekutor má smůlu.

Dlužníci přitom podle něj často nevědí, že se v takových případech mohou ještě bránit. I podle advokáta Pavla Uhleho není v případě, že o nákladech rozhoduje exekutor, zaručena nezávislost.

Podle Daniela Hůleho, experta na exekuční problematiku z Člověka v tísni, je jednání soudu nepochopitelné a nestandardní.

„Dlužník má pak velmi problematickou cestu, jak se domoci zpět peněz, které byly nezákonně vymožené, právě na základě neplatné exekuce,“ upozorňuje Hůle.

Reklama

Doporučované