Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla na 3 procenta. Ve dvou krajích už je dokonce nižší než 2 %

Reklama

Podíl nezaměstnaných v Plzeňském a Pardubickém kraji klesl na 1,9 procenta. V Praze jsou nezaměstnaná dvě procenta lidí.

Článek

Nezaměstnanost v Česku v květnu opět klesla z dubnových 3,2 procenta na rovná tři procenta. Meziroční pokles byl ještě výraznější, loni v květnu nezaměstnanost činila 4,1 procenta. Uchazečů o místa bylo ke konci letošního května zhruba 230 tisíc, což je nejméně od července 1997. Počet volných míst naopak stále meziměsíčně i meziročně rostl.

Informaci o stavu nezaměstnanosti přinesl Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost klesá vytrvale od února. Podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové by mohl pokles nezaměstnanosti pokračovat i v dalších měsících.

„Česká ekonomika nadále roste a trh práce ovlivňují i sezonní práce, které už jsou v plném proudu - především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících, a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat," sdělila Sadílková.

Počet uchazečů o zaměstnání poklesl v květnu oproti letošnímu dubnu o více než 13 tisíc a ve srovnání s loňským květnem dokonce o téměř 79 tisíc. Z celkových 230 tisíc nezaměstnaných bylo přes 207 tisíc takzvaně dosažitelných, tedy schopných okamžitého nástupu do práce.

Počet volných pracovních míst, nabízených prostřednictvím Úřadu práce ČR, naopak oproti dubnu i loňskému květnu vzrostl na přibližně 283 tisíc.

Zájem o nové pracovníky trvá hlavně v technických a dělnických oborech. Zaměstnavatelé hledali třeba dělníky na stavby, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích, řidiče nákladních aut, svářeče, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky nebo kuchaře.

Pokles nezaměstnanosti zaznamenaly všechny kraje a okresy v České republice. Nejnižší byl ke konci května podíl nezaměstnaných v Plzeňském a Pardubickém kraji, kde činil shodně 1,9 procenta. Naopak nejvyšší byl v Moravskoslezském kraji, a to 4,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované