Hlavní obsah

Nezaměstnanost roste. ESA však poprvé za 11 let nabírá astronauty

ESA poprvé za 11 let nabírá astronauty. Berou nejméně 120 tisíc korun.Video: Jan Marek

 

Reklama

Chcete se stát astronautem? Evropská vesmírná agentura včera poprvé po 11 letech oznámila veřejný nábor. Detaily představí 16. února. My jsme už dnes zjistili, jaký přijímací proces na kadety čeká i jaký dostanou plat.

Článek

V přepočtu od 123 360 do 141 350 korun. Takový je nástupní měsíční plat astronauta u Evropské vesmírné agentury. Jakmile navíc nový rekrut projde základním výcvikem, postoupí do vyšší platové kategorie A3 a po prvním letu do vesmíru do té nejvyšší – A4.

Astronautův plat? Až 200 tisíc

S každým skokem si nově přijatý astronaut polepší o 10 až 30 tisíc a nejvíc může brát až přes 200 tisíc korun. Vůbec nejdřív se ale musí dostat přes výběrové řízení a to teď ESA spustila pro veřejnost poprvé za 11 let.

Bližší informace představí živě na virtuální tiskové konferenci 16. února. Už teď ale známe platové ohodnocení a navíc i plán náboru. Příjem přihlášek začne 31. března přes speciální web agentury a skončí 28. května. ESA vyzývá hlavně ženy, jelikož ty zatím tvoří v oddílu evropských astronautů výraznou menšinu. Vědecké či technické vzdělání a předchozí zkušenosti s letectvím budou samozřejmě výhodou.

Výzva hlavně pro ženy. Astronautek je málo

Do konce letošního června úřad přihlášky vyhodnotí a zajímavé kandidáty pak od července do listopadu pošle na sérii psychologických testů. Výběr se opět zúží a způsobilí adepti podstoupí od ledna do dubna příštího roku další psychologická, ale i prakticky zaměřená vyšetření, dodává pro server Kosmonautix Michal Václavík z české kosmické kanceláře.

Od dubna do června roku 2022 se znovu zmenšený výběr podrobí detailnějším lékařským prověrkám a od července do září se už jen ti nejlepší dostanou k sérii pohovorů. Nejlepší z nejlepších a noví astronauté ESA budou známí v říjnu 2022.

Vybraní nováčci budou spolupracovat se zkušenými astronauty, společně zajistí plynulou generační výměnu a vstup evropské kosmonautiky do nové éry vesmírného výzkumu. Začínat by měli v Německu nedaleko centra v Cologne, odkud se mohou dostat do Ruska či USA a možná až i na Měsíc. Na ten chtějí americká NASA a ESA vyslat lidskou posádku s vůbec první ženou už v roce 2024.

Reklama

Doporučované