Hlavní obsah

Nezaměstnanost v červnu stagnovala na minimu 2,6 procenta

Nezaměstnanost v červnu stagnovala na minimu 2,6 procenta.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nezaměstnanost v Česku letos v červnu stagnovala na 2,6 procenta. Uchazečů o práci oproti květnu mírně ubylo, a to asi o 5 000 na 195 723. Nezaměstnaných díky tomu bylo nejméně od května roku 1997. Oznámil to dnes Úřad práce ČR.

Článek

Meziročně podíl nezaměstnaných klesl, loni v červnu činil 2,9 procenta. Počet volných míst meziměsíčně klesl zhruba o 4000 na 342 510, ale meziročně stoupl.

Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech. Zároveň preferují možnost, zaměstnávat na řadu pozic cizince," sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Trh práce podle Sadílkové ovlivňují i sezonní práce, které jsou nyní v plném proudu. Díky tomu a také díky velkému počtu volných míst v průmyslu se podle údajů úřadu na poklesu počtu lidí bez práce v červnu podílel hlavně úbytek nezaměstnaných mužů.

Červnovou stagnaci nezaměstnanosti očekávali analytici oslovení dříve ČTK. Podle nich už totiž na pracovním trhu nejsou volní lidé.

„Firmám chybí kvalifikovaní řemeslníci, poptávají dělnické profese, ale také odborníky v informačních technologiích,“ uvedla ředitelka Úřadu práce ČR.

Nárůst nezaměstnanosti zaznamenal pracovní úřad v tomto roce pouze v lednu, kdy podíl lidí bez práce meziměsíčně stoupl na 3,3 procenta. V následujících měsících pak nezaměstnanost jen klesala. Do konce května se tak snížila oproti lednu o 0,7 procentního bodu.

„Nedostatek pracovní síly pohání růst mezd, který výrazně přispívá k inflačním tlakům v ekonomice a současně ke snížení ziskovosti tuzemské podnikové sféry na nejnižší úroveň od přelomu milénia,“ dodává hlavní ekonom CZECH FUND Lukáš Kovanda.

Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci června stejně jako v květnu v Pardubickém kraji s 1,7 procenta. Na stejný podíl nezaměstnaných se díky mírnému poklesu dostal v červnu i Jihočeský kraj. Naopak nejvyšší nezaměstnanost byla nadále v Moravskoslezském kraji, kde stagnovala na 4,2 procenta.

Z okresů byla v červnu nejnižší nezaměstnanost v okresech Praha-východ, Rychnov nad Kněžnou a Jindřichův Hradec, kde shodně činila 1,1 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost mělo i přes mírný meziměsíční pokles nadále Karvinsko s 6,7 procenta.

Na Karvinsku je také největší konkurence na pracovním trhu. Na jedno volné místo tam v červnu připadalo v průměru 5,2 uchazeče. Celorepublikový průměr přitom činil pouze 0,6 uchazeče na jedno místo. V okresech Praha-východ, Tachov, Domažlice a Pardubice dokonce na jedno volné pracovní místo připadalo jenom 0,1 uchazeče.

Reklama

Doporučované