Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku trhá rekordy, ale pořád by ještě mohla klesat

Nezaměstnanost by letos mohla ještě mírně klesat. Atakuje ale hranici možného.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Aktuální prosincové údaje z trhu práce potvrzují skvělé časy. Meziměsíčně sice mírně vzrostla nezaměstnanost na 3,8 procenta, jde ale o sezonní trend. Bez práce bylo nejméně lidí od prosince 1997.

Článek

Mírný nárůst nezaměstnanosti na konci roku se očekával. V listopadu končí řada sezonních prací, což se tradičně projevuje v prosincových číslech. Proto vzrostla nezaměstnanost o 0,3 procentního bodu z listopadových 3,5 procenta.

Více vypovídající je meziroční srovnání údajů. Mezi prosincem 2017 a 2016 klesl počet uchazečů o práci o více jak sto tisíc. Rostl i počet nahlášených volných pracovních míst. Těch bylo v prosinci přes 216 tisíc. Bez práce bylo v prosinci nejméně lidí od roku 1997.

„Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy. Zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala. V řadě krajů jsme zaznamenali rekordně nízké hodnoty, pokud jde o absolutní počet evidovaných uchazečů,“ říká Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR. Sama očekává, že míra nezaměstnanosti v letošním roce bude stagnovat nebo mírně poroste.

„Jsme už na hranici přirozené nezaměstnanosti. Ta už pod tři procenta nemůže dramaticky klesat. S jarními měsíci a nástupem sezonních prací se nezaměstnanost může ještě o něco málo snížit,“ říká Tomáš Dombrovský, analytik LMC.

„Domnívám se, že posun k hranici 200 tisíc nezaměstnaných by ještě mohl proběhnout,“ dodává Jitka Součková, marketingová manažerka Graftonu.

Reklama

Doporučované