Hlavní obsah

Nezaměstnanost začala stoupat, ale volných míst je stále mnohem víc než lidí bez práce

Nezaměstnanost v ČR v prosinci stoupla na 3,1 procenta.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úřady práce zveřejnily údaje o nezaměstnanosti za poslední měsíc roku 2018 ze všech krajů České republiky.

Článek

Nezaměstnanost v Česku loni v prosinci po čtyřech měsících stagnací či poklesů stoupla z listopadových 2,8 procenta na 3,1 procenta. Oznámil to Úřad práce ČR.

Meziročně ale podíl nezaměstnaných klesl, v prosinci 2017 činil 3,8 procenta. Ke konci loňského roku bylo bez práce přes 231 500 lidí, což byla nejnižší prosincová hodnota od roku 1996. Volných míst meziměsíčně i meziročně přibylo.

Nárůst nezaměstnanosti je ke konci roku podle úřadu běžný. „S příchodem zimy postupně končí sezonní práce, zejména v zemědělství či stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. V příštích měsících bude nezaměstnanost podle ní kvůli konci sezonních prací a pracovních úvazků na dobu určitou stagnovat či mírně růst. Celoročně ale bude letos situace na trhu práce stabilní podobně jako loni, dodala.

„Nárůst míry nezaměstnanosti mezi listopadem a prosincem je ‚železným pravidlem’ tuzemského trhu práce a nelze z něj usuzovat na zhoršování kondice trhu práce. Podmínky na trhu práce naopak nadále zůstávají napjaté,“ soudí ekonom Lukáš Kovanda.

Počet nezaměstnaných byl k 31. prosinci loňského roku o zhruba 16 500 vyšší než ke konci listopadu, ale o 49 tisíc nižší než před rokem. Podle Sadílkové nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy. Zároveň ale ve srovnání s rokem 2017 setrvale klesala. „Trh práce ovlivňoval stabilní rozvoj české ekonomiky,“ doplnila.

Nejvíc práce v Praze, nejméně na severu Moravy

Ve srovnání regionů Česka měla nejnižší nezaměstnanost Praha, kde podíl lidí bez práce činil 1,9 procenta. Nejvyšší byla naopak nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji – 4,7 procenta.

Počet volných míst stoupl v prosinci proti listopadu asi o tisícovku na zhruba 324 400. Meziroční nárůst byl mnohem výraznější, protože proti konci roku 2017 přibylo volných míst o více než 100 tisíc. Podle ředitelky Úřadu práce ČR je pozitivní, že loni přibývalo celoročně i pracovních příležitostí pro lidi ve věku nad 50 let, se zdravotním postižením či dlouhodobě nezaměstnané.

Reklama

Doporučované